Mainos

Kolarisumat eivät yllätä poliisia

Loma-aika näkyy poliisin ja liikennevakuutuskeskuksen mukaan kolareiden lisääntymisenä. Raskasta liikennettä edustava SKAL pitää ykköstietä liian kapeana.

Monet viime aikojen kuolemaan johtaneet kolarit eivät ole tulleet yllätyksenä poliisille ja vakuutusyhtiöille.

Lomien alussa on autossa mukana paljon väkeä, sisällä jutellaan ja tarkkaavaisuus herpaantuu, pohtii Liikkuva poliisi. Liikennevakuutuskeskuksen liikenneturvallisuusjohtaja Pekka Sulander on samaa mieltä: kun on paljon liikennettä ja väkeä, näkyy se myös kuolemien ja loukkaantumisten lisääntymisenä.

Onnettomuuksiin löytyy useita syitä. Varsin yleinen on väsymys ratissa.

- Väsymys on peikko liikenteessä. Jos siitä on vähänkin merkkejä, on syytä suhtautua vakavasti ja pysähtyä: käydä kahvilla, juosta lenkki tai tehdä jotain muuta virkistykseksi.

Nuorten öisten kolareiden vähentämiseksi Sulander toivoo enemmän malttia kuljettajille - ja alkoholia on syytä välttää.

SKAL: Koko ykköstie moottoritieksi

Raskasta liikennettä edustavan Suomen Kuljetus ja Logistiikka ry:n (SKAL) mukaan ykköstien suurin ongelma on kapeus. Ykköstiellä Kiikalassa tapahtui tänään säiliöauton ja matkailuauton kolari, jossa kuoli kuusi ihmistä.

Järjestön toimitusjohtaja Iiro Lehtonen kaipaakin tien rakentamista kokonaan moottoritietasoiseksi pikaisesti, kun tähän mennessä moottoritietä on rakennettu palasina.

- Kesäaikaan tien kapeus on vilkkaasti liikennöidyllä Helsinki-Turku-välillä ehdoton pääongelma, talvella lisäksi mäkisyys. Tässä tiehankkeessa pitäisi toimia yhtä ripeästi kuin Helsinki-Lahti-välillä, jossa moottoritie syntyi ennätysnopeasti, Lehtonen sanoo.

Lisäksi Lehtosen mukaan koko Suomen tiestöön tulisi saada keskikaiteet. Keskikaiteet estäisivät autojen ajautumista vastaantulevien kaistalle ja näin kohtaamisonnettomuuksia.

Lehtosen mukaan raskaalle liikenteelle ovat kesällä vaikeita vilkkaat turistikaudet sekä viikonloput, jolloin liikenteessä on paljon kesäautoja sekä nuoria ja kokemattomia kuljettajia. Talvella ongelmia aiheuttaa liukkaus.

Raskaan liikenteen kuljettajien menehtyminen kohtaamisonnettomuuksissa on Lehtosen mukaan harvinaista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.