Mainos

Kokoomuspomo panisi rikkaat maksamaan lisää päivähoidosta

Suurituloiset voisivat maksaa nykyistä enemmän yhteiskunnan palveluista, ehdottaa kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja. Kansanedustaja olisi valmis korottamaan esimerkiksi heidän päivähoitomaksujaan.

- Silloin ihmiset tarkemmin harkitsevat, mitä palveluita haluavat käyttää, Kataja sanoi tänään.

Varapuheenjohtajan mukaan hyvätuloiset kantaisivat tällä tavalla osansa lamavelkojen maksusta.

Sen sijaan Kataja tyrmäsi pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ehdotuksen kiristää suurituloisimpien verotusta määräaikaisesti.

- Työn verotuksen kiristäminen ei missään nimessä ole Suomessa järkevää. Tosiasiassa nyt otettava velka voidaan maksaa sillä, että saamme aikaan kestävän talouskasvun. Ja talouskasvun näkökulmasta veronkorotukset ovat pahinta myrkkyä, Kataja sanoo.

Esimerkiksi isopalkkaisille johtajille tulisi kiusaus jäädä eläkkeelle mahdollisimman varhain, jos palkasta jäisi käteen aiempaa vähemmän.

- Liian korkeat verot patistavat ihmiset miettimään muita ratkaisuja työnteon vaihtoehdoksi.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) huomautti tänään, että Vanhasen esitys paikkaisi vain prosentin valtiontalouden alijäämää. Niinistö patisti jälleen leikkaamaan valtion menoja mutta ei täsmentänyt mistä.

- "Löysät pois" -periaatteella löytyy kyllä miljarditason vuotuinen korjaus. Alkua vasta sekin, mutta periaatteellinen signaali onkin tärkeämpi, puhemies kirjoitti blogissaan.

Kataja tyytyisi jäädyttämään menot nykytasolle. Käytännössä tämä merkitsisi leikkauksia, kun inflaatio söisi rahan arvoa.

"Robin Hood -asennetta"

Suurituloisten veronkorotukset saivat kannatusta sosiaalidemokraateilta.

- On hyvä, että Vanhanen on ottamassa Robin Hood -asenteen: rikkailta tulee ottaa ja antaa pieni- ja keskituloisille, sanoi eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari Lahdessa.

Sdp:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen arvioi Länsi-Savo-lehdessä, että tätä menoa hallitus alkaa olla sosiaalidemokraattien verolinjoilla.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.