Mainos

Kokoomuslaisten vaalibudjetit suurimpia

Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaat käyttivät ylivoimaisesti eniten rahaa viime syksyn kunnallisvaaleissa.

Lokakuussa valitut kuntien uudet valtuutetut ja varavaltuutetut ovat antaneet kirjalliset selvityksensä siitä, mistä heidän vaalirahansa ovat peräisin. Tai tarkemmin sanottuna osa heistä on antanut. Kun selvityksille annettu määräaika päättyi iltapäivällä, esimerkiksi Helsingissä oli saapumatta noin 40 pyydetyistä 171:stä vaalirahaerittelystä.

Velvollisuus tehdä tiliä vaalirahoistaan perustuu keväällä säädettyyn lakiin ja se oli ensimmäistä kertaa käytössä syksyn kunnallisvaaleissa. Valituilta ja varavaltuutetuilta kysyttiin, paljonko he kaikkiaan käyttivät rahaa kampanjassaan, mikä osa siitä oli omaa tai lainattua, paljonko tuli yksityisiltä, yrityksiltä, puoluejärjestöiltä sekä etujärjestöiltä, säätiöiltä ja vastaavilta.

Tuki oli eriteltävä ja tuen antajan nimi kerrottava, jos määrä ylittää 10 000 markkaa. Laatuaan ensimmäinen raportointi osoittaa, että vaalirahat voivat tulla hyvinkin erilaisista lähteistä jopa saman puolueen sisällä. Mitä järjestöjä tarkasti ottaen ja mitä yrityksiä ehdokkaita oli auttamassa taustalla, siitä ainakin Helsingissä annetut selvitykset kertovat vain vähän.

Kokoomus kärjessä

Listan kymmenen kärki on kokoomuslaisten hallussa. Eniten rahaa oli tämänhetkisten tietojen mukaan

Äänestyskoppeja tarvittiin viime lokakuussa.

käyttänyt - vieläpä omasta pussistaan- tamperelainen, kokoomuksen Henry Ingraeus, 150 000 markkaa. Tuloksena varavaltuustopaikka. Toisena Harry Bogomoloff ja kolmantena Kari Hagfors.

Oululainen kokoomuksen Teemu Vasankari uusi syksyn kunnallisvaaleissa valtuustopaikkansa sadallatuhannella markalla. Vasankarin mukaan rahapotti kertyi edellisen luottamusmieskauden kokous- ja vuosipalkkioista, jotka hän oli laittanut poikimaan sijoittamalla.
-En saanut ulkopuolista avustusta, vaan kasasin summaa neljän vuoden ajan vaaleja silmällä pitäen. Samalla tavalla aion toimia myös jatkossa, Vasankari toteaa.

Helsingissä piti kärkipaikkaa kokoomuksen Jussi Pajunen vajaalla 110 000 markalla. Kokoomuksen nimekkäät ehdokkaat, muun muassa Harry Bogomoloff, Ben Zyskovicz ja Sari Sarkomaa eivät käyttäneet kampanjoihinsa omia markkojaan.

Sarkomaa sai 79 000 markan kampanjaansa puoluejärjestöiltä 53 500 markkaa, loput kerättiin eri yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Sarkomaan mielestä uusi laki on järkevä.
- Mielestäni on ihan hyvää että ehdollaolevat henkilöt ilmoittavat kampanjansa loppusumman ja myöskin sen mistä vaalirahoitus on kerätty, sanoo kunnallisvaltuutettu Sari Sarkomaa.
- Toivottavasti muistin kaikki summat oikein, mutta kyllähän niitä varmasti jokainen mietti tarkkaan kun ilmoituksen täyttää koska se on virallinen ilmoituspaperi. Kyllä sitä ainakin itse pohdin, että varmasti se on tarkkaan ja oikeen täytetty, sanoo Sarkomaa.

Listan kahdenkymmenen rahakkaimman kampanjan joukossa on kokoomuslaisten lisäksi vain kolme demaria. Vähiten kampanjarahaa kuluttivat vihreät. Muun muassa vasemmistoliiton Ralf Sund sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Tomas Ries eivät selvinneet nollabudjetillaan.

(MTV3)
.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.