Mainos

Kokoomus, vihreät ja RKP julkistivat ministerivalintansa

Ministerisalkkujen kantajista yllätti eniten uudeksi ulkoministeriksi noussut Ilkka Kanerva. Vaalien äänikuninkaasta Sauli Niinistöstä tulee eduskunnan puhemies.

Kokoomus, vihreät ja RKP ovat valinneet ministerinsä uuteen hallitukseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ottaa hoitaakseen valtiovarainministerin salkun, ulkoministeriksi puolestaan nousee Ilkka Kanerva. Eduskunnan puhemieheksi kokoomus esittää Sauli Niinistöä.

Puolustusministeriksi kokoomus valitsi Jyri Häkämiehen ja peruspalveluministeriksi puolestaan Paula Risikon.

Viestintäministerin pestin ottaa vastaan Suvi Lindén ja opetusministerin salkusta vastaa Sari Sarkomaa. Anne Holmlundista tulee puolestaan sisäministeri ja Jan Vapaavuoresta uusi asuntoministeri.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi nousee Jari Koskinen.

RKP:n ministerit julki

Myös RKP nimesi päivällä ministerinsä. Puolueen puheenjohtajasta Stefan Wallinista tulee kulttuuri- ja urheiluministeri. Astrid Thorsista puolestaan tulee Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri.

Wallin on tyytyväinen siihen, että näiden salkkujen myötä RKP pääsee sisälle opetus-, sisä, oikeus, sosiaali- ja terveysministeriöön sekä valtioneuvoston kansliaan.

Brax ja Cronberg vihreiden ministereiksi

Vihreiden puheenjohtajasta Tarja Cronbergistä tulee työministeri ja kansanedustaja Tuija Braxista oikeusministeri. Brax valittiin yksimielisesti, mutta Cronbergistä äänestettiin.

MINISTERIJAKO

Cronberg voitti äänestyksessä Heidi Hautalan äänin 35-12.

Niinistö: Ei tunnu kummemmalta

Eduskunnan puhemieheksi siirtyvä Sauli Niinistö on ottanut uuden tehtävänsä tyynesti sitä sen kummemmin hehkuttelematta. Vaalien äänikuningas sanoi Finlandia-talossa kokoomuksen puolue-elinten salkunjakokouksessa, ettei valinta puhemieheksi "tunnu kummemmalta".

Eduskunnasta hän halusi tehdä entistä enemmän "poliittisen keskustelun keskiön". Puhemiehenä hän arveli vetävänsä normaalia linjaa.

- Eduskunta on hyvin arvokas instituutio ja sen tulee pitää arvostaan kiinni monellakin tavalla.

Niinistö sanoo, ettei ole tutustunut eduskunnan holtittomaksi arvosteltuun rahankäyttöön numeroina, mutta korostaa että eduskunnan täytyy arvonsa mukaisesti antaa arvokasta esimerkkiä.

Turvallisuuspolitiikan hoidosta Niinistöllä on selvä mielipide. Hänen mukaansa taas viime päivinä on nähty "tihkuvan tiedon" turvallisuuspolitiikkaa, kun kuullaan sieltä täältä puolivahingossa mitä kahden kesken on muun maan ministerin kanssa sovittu.

- Kyllä turvallisuus on niin tärkeä asia, että nyt on korkea aika, että ihan avoimesti selvitetään eduskunnalle se, että mihin asti on jo sitouduttu ja mitä keskusteluja tällä hetkellä käydään turvallisuuspolitiikan alueella. Ettei tämä tihkuvan tiedon tapa enää jatkuisi, Niinistö opastaa.

"Kokoomuksen salkut yllättivät"

Matti Vanhasen uudessa hallituksessa on kaikkiaan 20 ministeriä, mikä on kaksi enemmän kuin nykyisessä hallituksessa.

Kokoomus ja keskusta saavat molemmat uuteen hallitukseen kahdeksan ministeriä, vihreät ja RKP kumpikin kaksi. Vanhasen ykköshallitus vaihtuu Vanhasen kakkoshallitukseen torstaina.

MTV3:n uutisten vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlundin mukaan kokoomuksen saamat ministerinpaikat ovat yllättävän painavia ennakkoarvioihin nähden.

- Ainakin itseäni yllätti tavallaan se, että keskusta suostui siihen, että kokoomus saa nyt ulkoministerin paikan ja myös puolustusministerin paikan verrattuna siihen, mitä arvioimme ennen pääsiäistä tästä salkkujaosta, Grönlund sanoo.

Grönlundin mukaan keskusta on sen sijaan saanut äänensä kuuluviin hallitusohjelmassa.

- Kun katsoo hallitusohjelmaa, niin kyllähän siellä keskustalle mieleisiä asioita on, eli ilmeisesti keskusta on saanut sitten politiikan sisältöihin omia linjanvetojaan läpi paremmin kuin kokoomus ja sitten kokoomus on taas saanut painavampia salkkuja, Grönlund jatkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.