Mainos

Kokoomus valmistautui vaalitaistoon

Kokoomus virittäytyi vaalikuntoon risteilemällä viikonloppuna Suomenlahden jäissä. Vaaliristeilyn yleisvaikutelmaksi jäi, että kokoomuskentällä ollaan tyytyväisiä puolueen hinnoiteltuun kuuden kohdan vaaliohjelmaan. Puheenjohtaja Ville Itälältä kaivattiin kuitenkin terävöitymistä vaaliväittelyissä oman persoonansa puitteissa. Julkiselta arvostelulta Itälä välttyi. Hän myönsi itse jo risteilyn avauspuheessaan, ettei ensimmäinen televisioväittely mennyt nappiin sen kummemmin häneltä itseltään kuin muiltakaan suurten puolueiden johtajilta.

Itälä torjui risteilyllä väitteitä siitä, että kokoomuksen vaaliohjelman perusta, oletus kolmen prosentin vuotuisesta talouskasvusta olisi epärealistinen. Itälä viittasi muun muassa Suomen Pankin, OECD:n ja Etlan arvioihin. Hän myönsi, että ensi vuoden osalta voidaan jäädä alle kolmen prosentin, mutta piti lukua realistisena keskiarvona ensi vaalikaudelle.

Itälän mukaan kokoomus aikoo pitää kiinni veronalennuslinjastaan, jonka mukaan tuloverotusta on ensi vaalikaudella kevennettävä kaikissa tuloluokissa. Tämä pitäisi kirjata myös hallitusohjelmaan. Veroalennusten antamista myös suurituloisille Itälä perusteli sillä, että Suomen on pystyttävä pitämään kiinni huippuosaajistaan, jotka liian kireä verotus saattaisi karkottaa muille maille.

Täysi laivallinen

Suomenlahdella seilasi lauantaista sunnuntaihin noin 1700 puolueaktiivia, ja osanottajamäärältään kokoomusristeily ylitti siten selvästi puoluekokouksenkin. Laiva olikin myyty viimeistä hyttiä myöten.

Hengennostatusristeilyn ohjelmaan kuului kevyempien rientojen lisäksi mm. seminaari "Kokoomus - halpahalli vai aarreaitta", jossa puolueen sisälle mahtuvia maailmankatsomuksellisia eroja pyrittiin havainnollistamaan kahden eri ääripään kansanedustajan puheenvuorojen kautta. Konservatiivisiiven edustajaksi valittu Kalervo Kummola joutui toteamaan, että vastapuolella oli täytynyt turvautua varamiehiin. Alun perin Kummolan vastapuolena piti olla Kirsi Pihan, sittemmin Sirpa Pietikäisen, mutta lopulta Kummolan opponointi jäi Hanna Markkula-Kivisillan tehtäväksi.

Samassa seminaarissa alustanut politiikan tutkija Sanna Lauslahti katsoi puolueilla olevan varaa profiloitua selkeämmin äänestäjille. Hän esitti yleisön pohdittavaksi olennaisia kysymyksiä, eli miksi pienituloisen kannattaisi äänestää kokoomusta, hyvätuloisen sosialidemokraatteja tai kaupunkilaisen keskustaa.

Risteilyväen tentattavaksi asettui eilen illalla myös kokoomuksen koko ministerikaarti Australiassa työmatkalla ollutta Sauli Niinistöä lukuunottamatta. Ehdokkaita ja vaalipäälliköitä sparrattiin vaalikuntoon puheenjohtaja Itälän ja vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonin ohjauksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.