Mainos

Kokoomus selvä vaalivoittaja

Kokoomus sai kymmenen lisäpaikkaa eduskuntaan nousten ohi SDP:n toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Puolueen ja koko vaalien äänikuninkaaksi nousi valtakunnan politiikkaan paluun tekevä Sauli Niinistö.

Kokoomus on eduskuntavaalien selvä voittaja. Puolue sai Arkadianmäelle kymmenen lisäedustajaa. Kokoomuksen ääniosuus oli 22,3 prosenttia.

Uudenmaan vaalipiirissä annetuista äänistä yli kymmenesosa meni kokoomuksen Sauli Niinistölle. Niinistö kahmi vaalipiirissä lähes puolet kokoomukselle annetuista äänistä.

Niinistö keräsi vaaleissa yli 60 000 ääntä. Kokoomus sai Uudellamaalla 133 500 ääntä, joista Niinistö toi 45 prosenttia. Kaikkiaan Uudellamaalla annettiin 467 400 ääntä, joista Niinistölle meni 13 prosenttia.

Katainen: Kokoomusta vaikea ohittaa hallituksesta

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan kokoomusta on hyvin vaikea ohittaa tulevasta hallituksesta. Jos puolueen tulos on näin hyvä, tuloksen pitää näkyä hallituspohjassa.

Keskusta pysyi niukasti maan suurimpana puolueena. Se sai eduskuntaan 51 paikkaa, mikä on neljä paikkaa vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Keskustan ääniosuus oli 23,1 prosenttia.

Kokoomus pärjäsi etenkin kaupungeissa

Kokoomus menestyi tilastokeskuksen mukaan tasaisesti erilaisilla äänestysalueilla. Puolue sai takaisin vanhoja äänestäjiään ja saavutti murskavoiton erityisesti kaupungeissa, joissa tulotaso on korkea ja työttömyys alhainen. SDP puolestaan menetti ääniä juuri näillä alueilla.

Vaaliasiantuntija, Helsingin yliopiston professori Tom Moring selittää vaalitulosta alhaisella äänestysinnokkuudella.

- Voidaan sanoa että muutosta haetaan nyt oikealta. Osasyynä tulokseen on se, että vasemmiston kannattajat jäivät kotiin. Tämähän on historiallisesti katsoen ennätysalhainen äänestysvilkkaus. Saadaan mennä vuoteen 1939 asti jotta olisi vaalit, joissa pienempi osuus ihmisistä äänesti.

Keskusta hävisi vahvoilla alueillaan, joilla ääniä siirtyi sekä kokoomukselle että perussuomalaisille. Myös vasemmistoliitto menetti ääniään perussuomalaisille.

SDP vaalien häviäjä

SDP oli vaalien suurin häviäjä. Se menetti peräti kahdeksan kansanedustajaa. Uuteen eduskuntaan puolue saa 45 paikkaa. SDP:n ääniosuus oli 21,4 prosenttia.

Vasemmistoliitto menetti vaaleissa kaksi edustajapaikkaa. Sille jää uuteen eduskuntaan 17 paikkaa. Vihreät puolestaan saivat yhden lisäpaikan. RKP:lle tuli yksi lisäpaikka ja perussuomalaisille oli kaksi lisäpaikkaa. Kristillisdemokraatit pitivät paikkalukunsa ennaallaan seitsemässä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.