Kokoomus, PS ja KD kertoivat vaihtoehtobudjeteistaan – miksi niistä kannattaa kiinnostua? "Jos näitä oikeasti lukee..."

26:59
Minkälaisia vaihtoehtoja oppositiopuolueet tarjoavat? Katso koko keskustelu videolta!

Oppositiojohtajat vierailivat MTV Uutiset Livessä kommentoimassa vaihtoehtobudjettejaan. Miksi niistä kannattaa kiinnostua?

Eduskunnassa käydään tänään keskustelu oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista. 

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen, perussuomalaisten Ville Tavio sekä kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah löytävät vaihtoehdoistaan paljon yhteistä.

Loppusummien osalta vaihtoehtobudjetit eivät eroa merkittävästi Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjetista. Velkaa otettaisiin myös opposition vaihtoehdoissa lähes yhtä paljon.

"Keskusta on vasemmiston vankina"

Oppositiojohtajat haluavat tarjota ennen kaikkea työllisyystoimia.

Esimerkiksi kokoomuksen budjettiin on laskettu 20 000 uuden työsuhteen työllisyystoimet, kristillisdemokraattien paketilla työllisiä tulisi 100 000.

– Jo pelkästään tällä laskuharjoituksella meidän työllisyyspainotteinen vaihtoehtobudjettimme tuottaa enemmän työpaikkoja kuin hallituksen esitys, Sari Essayah kommentoi.

– Siinä mielessä tuntuu aika hurjalta, että näin keskeinen asia kuin työllisyystoimenpiteet, niihin hallituksella ei tunnu olevan intoa puuttua.

Kai Mykkäsen mukaan happea halutaan etenkin yksityiselle sektorille. Työllisyystoimia ei synny Mykkäsen mielestä riittävästi siksi, että keskusta on "vasemmiston vankina".

– Perussuunta on varmasti siltä osin oppositiolta yhteinen, että meitä huolettaa, että hallitus keskittyy yksinomaan julkista sektoria paisuttaviin hankkeisiin, Mykkänen arvioi.

Vaihtoehtoihin kannattaa tutustua

Perussuomalaisten budjetissa säästöjä otettaisiin etenkin maahanmuutosta ja kehitysavusta, kun taas polttoaineverotuksen korotuksia ei toteutettaisi.

Perussuomalaisia ja kristillisdemokraatteja yhdistää EU:n yhteisvastuullisen elpymispaketin vastustaminen.

Ville Tavion mukaan vaihtoehtobudjetit kertovat ylipäätään arvovalinnoista. 

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien budjeteissa näkyy Tavion mukaan arvokonservatiivisuus. Kokoomuksen ja perussuomalaisten vaihtoehtoja yhdistää puolestaan halu keventää verotusta reippaasti.

– Jos näitä oikeasti lukee, saa selville aika paljon sitä, minkälaisia asioita puolueet ajavat politiikassaan, Tavio vinkkaa.

Myös kokoomuksen Mykkänen toivoo, että vaihtoehtobudjetit herättäisivät kiinnostusta suomalaisissa äänestäjissä.

Puolueet pyrkivät tekemään vaihtoehtonsa realistisiksi, ja oppositiojohtajat joutuvat budjetteja laatiessaan todella miettimään, mistä rahat erilaisiin hyviin asioihin voidaan todella ottaa.

Mykkänen sanoo katsoneensa myös ministeriaikoinaan vaihtoehtobudjetteja kiinnostuksella läpi.

– Tämä on syksyn mielenkiintoisin urakka minusta oppositioryhmän johtajana, Mykkänen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja