Mainos

Kokoomus patistaa kuntia alentamaan veroja

Kokoomuksen eduskuntaryhmä toivoo kuntien alentavan kunnallisveroa ensi vuonna. Sen sijaan valtion tuloverotukseen kokoomus ei viime viikkojen verokeskustelusta huolimatta tavoittele ensi vuonna uusia kevennyksiä aiemmin päätetyn lisäksi. Kokoomuksen eduskuntaryhmä listasi budjettitavoitteitaan kesäkokouksensa toisena päivänä tänään Helsingissä.

Verokeskusteluissa on ollut esillä kuntatyönantajan eläkevakuutusmaksun alentaminen, millä luotaisiin tilaa kunnallisveron keventämiselle. Molemmat valtiovarainministerit ovat puhuneet puolen pennin veroäyrin alennuksesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz sanoi, että osalla kuntia olisi jo nyt edellytyksiä veroäyrin alentamiseen, mutta olisi hyvä varmistaa, että se tulisi mahdolliseksi useammille tai kaikillekin kunnille.

Kokoomuksen kansanedustajat haluavat myös lieventää opintotuen riippuvuutta opiskelijan tuloista. Lisäksi ryhmä haluaisi korottaa alle 20-vuotiaiden itsenäisesti asuvien opiskelijoiden opintotuen muiden tasolle. Ryhmä ilmaisi tukensa opetusministeri Olli-Pekka Heinosen pyrkimykselle varmistaa korkeakoulujen pitkäjänteinen rahoitus puitelailla. Kokoomus lisäisi myös Suomen Akatemian ja Tekesin määrärahoja.

Kokoomuksen ryhmä ei ottanut kantaa kiisteltyyn aluehallintouudistukseen. Zyskowiczin mukaan suuri enemmistö ryhmästä tukee hallintoministeri Jouni Backmanin (sd.) esitystä ja puolueen ministeriryhmässä on valmiutta esityksen läpiviemiseen.

Perheitä kokoomus tukisi ulkopuolisen työvoiman palkkaamisessa esimerkiksi verovähennyksen avulla. Uudistus halutaan joka tapauksessa alkuun ensi vuoden alusta. Ensi vuodelle sattuva itsenäisyyden 80-vuotisjuhlavuosi olisi kokoomuksen mielestä sopiva hetki parantaa veteraanien asumisoloja ja kuntoutusta.

Kokoomuksen ryhmässä oltiin huolestuneita, miten maatalouden kansalliseen tukipakettiin tehtävät säästöt kohdistetaan. Ryhmä korosti kannanotossaan, että jyrkkiä, tuotantoa ja kilpailua vääristäviä rajoja ei saa asettaa eri alueiden välille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.