Mainos

"Kokoomus merkkaa omaa reviiriään"

Europarlamentaarikko Lasse Lehtisen mukaan jylläävässä ulkopoliitiisessa keskustelussa on kyse ainoastaan kotimaisesta keskustelusta.

Mediassa jyllännyt ulkopoliittinen keskustelu alkoi puolustusministeri Jyri Häkämiehen puheesta Yhdysvalloissa. Venäjän haasteeksi nimennyt puhe kuulostaa europarlamentaarikko Lasse Lehtisen mukaan kotimaiselta keskustelulta.

- Tässä on suomalainen myrsky vesilasissa. Venäjänkin kommenttia piti odottaa, ja sekin tuli Suomen tilauksesta. Puhe ei aiheuttanut minkäänlaisia värinöitä muualla kuin Suomessa, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mukaan kohussa on kyse ulkopolitiikan reviiritaistelusta, jossa kokoomus on merkitsemässä omaa reviiriään.

Demareiden on uusiuduttava

Muutama viikko sitten entinen europarlamentaarikko Ulpu Iivari sanoi, että SDP:llä on enemmän kuin kiire uusiin avauksiin - perinteillä ei hänen mukaansa mennä uuteen hallitukseen.

Europarlamentaarikko Lasse Lehtinen katsoo asiaa koko Euroopan näkökulmasta.

- Tilanne on sama koko Euroopassa: väestö ikääntyy ja keskiluokkaistuu. Pitää olla uusia avauksia, jotta demareille ei käy niin kuin liberaaleille sata vuotta sitten, eli joudu historiaan, Lehtinen kertoo.

Pelisäännöt Venäjän kanssa

Savon Sanomien mukaan Venäjän nousu saattaa haastaa EU-maat. Lehtisen mukaan tämä on mahdollista, sillä muutaman vuoden kuluttua EU:n energiariippuvuus Venäjästä on peräti 75 prosenttia.

- Silti Venäjä tarvitsee EU:ta enemmän kuin EU Venäjää, Lehtinen muistuttaa.

Tilanne voi muuttua seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana, jonka aikana pitäisi Lehtisen mielestä saada selville pelisäännöt EU:n ja Venäjän välisille markkinoille - jos Venäjän energiayhtiöt saavat ostaa itsensä sisälle EU:n markkinoille, pitäisi mahdollisuus olla myös toisin päin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.