Mainos

Kokoomus kummastelee presidentin kansliapäällikkölinjaa

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen tyrmää arvostelun, että porvarihallitus suosii virkanimityksissään miehiä naisten kustannuksella. Katainen viittaa kiistaan sisäministeriön kansliapäällikön nimityksestä. Tilanne pakottaa suuret puolueet vihdoin keskusteluun myös presidentin valtaoikeuksista

Presidentti ajaa paikalle nykyistä kansliapäällikköä sosiaalidemokraatti Ritva Viljasta - koko hallitus yksimielisesti EU:n rajaturvallisuusviraston päällikköä Ilkka Laitista.

- Minusta on syytä keskustella presidentin valtaoikeuksista laajemminkin, minkälainen presidentti ja minkälaiset valtaoikeudet tähän päivään sopivat. Minulle itselle ei aukea se logiikka, että presidentti nimittää ministeriön korkean virkamiehen vaikka hän ei ole mitenkään vastuussa ministeriön toiminnasta ja sen tuloksista, Katainen sanoo.

Oppositiojohtaja Jutta Urpilainen on arvostellut hallitusta siitä, että se suosii korkeissa virkanimityksissä miehiä vaikka päteviä naisiakin olisi tarjolla.

Kataisen mielestä olisi kamalaa, jos hallituksen ehdokas Ilkka Laitinen ei tulisi valituksi sisäministeriön kansliapäälliköksi sukupuolensa vuoksi.

- Hänen lausunnoistaan on paistanut, että tasa-arvolla ei ole niin väliä -ajatettelu. Minun käsitykseni tasa-arvosta on se, että jokainen tulee kohdelluksi yhdenvertaisena riippumatta siitä, että hän mies tai nainen. Olisi kamalaa ajatella, että Ilkka Laitinen joutuisi kärsimään nimityksessä siitä että hän on mies.

Sisäministeri Anne Holmlund on haluton arvioimaan miten yhteistyö ministeriössä jatkuu, mikäli Halonen nimittää vastoin ministerin ehdotusta Ritva Viljasen jatkamaan sisäministeriön kansliapäällikkönä.

- On aivan selvää että ne jotka virkoihinsa nimitetään, jatkavat niissä tehtävissä ja asiat on saatava vain rullaamaan, Holmlund sanoo

Nykyisen perustuslain mukaan Halonen saa nimittää perjantaina oman ehdokkaansa virkaan - silloin toivottavasti kuullaan myös presidentin perustelut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.