Kokoomus kiristäisi entisestään vuorotteluvapaan ehtoja

Kokoomus toivoo Suomeen maltillisia palkkaratkaisuja, pidemmät työurat ja työntekijän palkkaamisen helpommaksi.

– Me olemme jääneet kilpailukyvyssä Saksan, Tanskan ja Ruotsin jälkeen ja nyt kun maailmantalous lähtee öljyn hinnan laskun ja euron arvon myötä mahdollisesti nousuun, niin silloin meillä pitää olla sellainen palkkajärjestelmä, joka on kilpailukykyinen, puheenjohtaja Alexander Stubb perusteli maltillista palkkaratkaisua MTV:n uutisille.

Stubbin työmieheksi SDP:stä loikannut VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen oli näyttävästi tänään esillä työlistan julkistuksen yhteydessä. Vartiainen on vielä tiukemmalla linjalla palkkaratkaisun suhteen.

– Sen sijaan, että me puhumme äärimaltillisesta palkkaratkaisusta, niin yhtä hyvin me voisimme puhua siitä, että vältetään tekemästä työehtosopimusperäisiä korotuksia muutaman vuoden ajan eli nollalinja, Vartiainen sanoi.

Esitykset ovat osa kokoomuksen kymmenen kohdan "työlistaa", jonka kokoomus on esitellyt eduskuntavaaliristeilyllään.  

Työlistaan sisältyy muina ehdotuksina esimerkiksi se, että työnteon on oltava joutenoloa kannattavampaa, konsensukselle tulee tulosvastuu ja työpaikoilla tiedetään, mitä kilpailukyky vaatii.  

Kokoomus esittää työlistassaan, että uuden työntekijän koeaika pidennettäisiin neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Vuorotteluvapaalle saisi jäädä jatkossa vain perustellusta syystä eli esimerkiksi omaisen hoitoa tai opiskelua varten. Tämä pidentäisi työuria.  

Lomalla sairastamiselle tulisi kokoomuksen mielestä säätää omavastuu EU:n säännösten mukaisesti. Työntekijälle taattaisiin vähintään neljän viikon vuosiloma, mutta sen ylittävältä osalta otettaisiin käyttöön omavastuu eli sairauspäiviä ei voisi korvata uudella lomalla.  

Kokoomus keventäisi työn verotusta kaikilla tulotasoilla yhteensä 2 miljardia euroa, mutta sillä edellytyksellä, että työllisyyttä lisäävissä palkkaratkaisuissa onnistutaan.  

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kannusti kokoomuslaisia vaalityöhön sanomalla, että vaaleihin on kuusi viikkoa, ja ahkera jalkatyö äänestäjien parissa ratkaisee.  

Lue myös:

    Uusimmat