Mainos

Fennovoiman lupa: Kokoomus uskoo läpimenoon, vihreät tiukkaan vääntöön

Eduskunta antanee Fennovoimalle periaatepäätösluvan Rosatomin ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta Pyhäjoelle joulukuussa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen arvioi MTV:n Huomenta Suomessa, että kokoomuksen ryhmä on pääosin luvan puolesta. Satonen painotti, että asia on puolueessa kutenkin omantunnon kysymys, eli kokoomus ei halua ohjata edustajiaan äänestyksessä.

Vihreät äänestävät lupaa vastaan. Lisäksi sdp:ssä voi vahvistua ydinvoiman vastustus muutenkin kuin Venäjä-kytköksen takia, arvioi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

- Uskon, että monissa puolueissa aletaan nähdä, että kestävä energiataloussiirtymä on Länsi-Euroopassa jo totta ja uuden ydinvoiman hinta on niin kova. Lisäksi siihen liittyvät riskit Venäjä-kytköksestä. Luulen, että sdp:kin miettii.

Tänään julkaistussa Lännen Median eli 12 maakuntalehden tekemän eduskuntakyselyn perusteella äänestystuloksesta näyttäisi tulevan tiukka. 173 kansanedustajaa tavoittaneessa kyselyssä 68 kansanedustajaa sanoo aikovansa äänestää Fennovoiman puolesta ja 55 edustajaa kertoi äänestävänsä vastaan. 50 edustajaa ei kertonut kantaansa. Kantaansa paljastamattomissa on paljon perussuomalaisia.

Satonen ja Niinistö arvioivat Fennovoiman lupaäänestystä seuraavasti:

- Uskon kyllä, että menee läpi, arvioi Satonen.

- Luulen, että tulee tiukkaa. Uskon, että hanke voi kaatua myös taloudellisesti, vaikka poliitikot olisivat niin tyhmiä, että antaisivat sille luvan, Niinistö sivalsi.

Hallitus linjasi Fennovoimalle antamassaan periaatepäätöksessä syyskuussa, että Fennovoiman tulee jättää rakentamislupahakemus 30.6.2015 mennessä. Rakentamisluvan hakemisen ehtona on se, että hankkeessa on 60 prosentin kotimainen omistus. Tällä hetkellä omistusehto ei täyty.

Eduskunta keskustelee iltapäivällä Fennovoimasta, kun yhtiön ydinvoimalupaa koskeva periaatepäätös tulee varsinaisesti eduskunnan käsittelyyn. Luvasta äänestetään joulukuussa.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.