Kokoomus geeneissä - määrääkö DNA puoluekannan?

Tutkijat kiistelevät siitä, onko geeniperimällä vaikutusta poliittisen suuntauksen muodostumiseen.

Oletko radikaalivasemmistolainen? Johtunee siitä, että olet radikaalivasemmistolaisten kasvattama. Vai äänestätkö joka vaaleissa kokoomusta? Syynä lienee se, mitä kouluja olet käynyt.

Tutkijat ovat vuosikymmeniä olettaneet, että poliittiset kantamme ovat peräsin kasvatuksesta ja elinympäristöstä. Viime aikoina on kuitenkin alettu pohtia, voisiko puoluemieltymysten taustalla olla jotain muuta, kuten esimerkiksi geeniperimä - jokaisen oma DNA.

Uutiskanava CNN:n mukaan monet tiedemiehet uskovat, että aivomme on viritetty syntymästä lähtien käsittelemään tietoa tietyllä tapaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yksin geenit määräisivät ajatteluamme, vaan ympäristöllä on tämänkin teorian mukaan suuri merkitys maailmankuvamme muodostumisessa. Kyse ei ole myöskään siitä, että olisi olemassa vaikkapa sosialisti- tai kapitalistigeeni.

- Poliittiset suuntaukset ovat verrattavissa vasen- ja oikeakätisyyteen. Syntymästä lähtien tuntuu luonnollisemmalta käyttää jompaa kumpaa kättä. Se ei tarkoita, etteikö kättä voisi vaihtaa, vuosikausia monet vasenkätiset opetettiin oikeakätisiksi. Mutta helppoa se ei ole, selittää politiikan tutkija John Alford Ricen Yliopistosta.

Identtisillä kaksosilla sama DNA - ja sama puoluekanta

Kiistelyn geenien ja puoluekannan yhteydestä aloitti kolme vuotta sitten Alfordin selvitys, jossa hän tutki lähes 10 000 kaksosen poliittista suuntausta. Tutkimuksen mukaan identtiset kaksoset, joilla on kaikki samat geenit, jakavat saman poliittisen näkökannan todennäköisemmin kuin epäidenttiset kaksoset, joiden poliittinen suuntaus on sama vain noin 50 prosentin todennäköisyydellä.

Alfordin tutkimuksen jälkeen tiedemiehet ovat alkaneet myös selvittää, näyttävätkö liberaalien ja konservatiivien aivot erilaisilta. Viime vuonna Nature Neuroscience -neurotutkimuslehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että liberaalit ja konservatiivit prosessoivat tietoa eri tavoin. Tarkemmin sanoen tutkijat löysivät eroavaisuuksia samassa aivokuoren osassa, joka käsittelee muun muassa ristiriitaista tietoa.

New Yorkin Yliopiston apulaisprofessori ja ja tutkimuksen päätutkija David Amodio sanoo, että tämän pohjalta voisi esittää, että liberaalien ja konservatiivien aivoissa on peruseroavaisuuksia ja että nämä eroavaisuudet ovat geenin aiheuttamia.

- Ihmisillä on ollut tapana ajatella, että poliittisiin asenteisiin vaikuttavat vain kulttuuri ja elinympäristö. Nyt ymmärretään, että poliittisen suuntauksen määrittää geenien ja ympäristön vuorovaikutus, Amodio linjaa.

Politiikan tutkija James Fowler Kalifornian Yliopistosta muotoilee puolestaan asian näin:

- Mitä poliittiseen käyttäytymiseen tulee, olemme huomanneet, että luonto on yhtä määräävä tekijä kuin kasvatus.

Geenit saattavat vaikuttaa puoluevalinnan lisäksi myös siihen äänestämmekö ylipäänsä lainkaan. Yhdysvalloissa hiljan julkaistun tutkimuksen mukaan tietyn geeniversion omaavat ihmiset äänestivät 1,3 kertaa todennäköisemmin kuin ne, joilla geeni oli toisenlainen.

Kriitikot eivät löydä todisteita yhteydelle

Geenien ja politiikan välisen yhteyden tutkimuksella on myös arvostelijansa. Joidenkin mielestä ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että poliittiset mieltymyksemme löytyisivät geeneistä.

- Nämä ovat heppoisia tutkimuksia, jotka tekevät kohuväittämiä. Ne yrittävät tehdä politiikan tutkimuksesta tiedettä, mitä se ei todellakaan ole, sanoo asiaan epäilevästi suhtautuva Duken Yliopiston politiikan tutkija Evan Charney.

Geenitutkija Alford on toista mieltä. Hän toivookin, että geenien ja politiikan välisen yhteyden tutkiminen auttaa suvaitsemaan paremmin ihmisiä, joilla on erilainen poliittinen näkökanta.

- Ehkä me opimme kaikki hyväksymään sen, että ihmiset on rakennettu näkemään maailma eri tavoin. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa elää ja olla. Sinä vain olet sellainen!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat