Kokoomuksessa hermostuttiin SDP:n eläkekommentteihin

Petteri Orpo (Kuva: Lehtikuva)

Kokoomuksen kansanedustaja Petteri Orpo on pöyristynyt SDP:n varapuheenjohtajan Maria Guzenina-Richardsonin kommenteista liittyen hallituksen eläkepäätökseen. Guzenina-Richardsonin arvion mukaan hallitus perääntyi huomattuaan, ettei sillä ollut riittäviä tietoja eläkeasiasta.

- Hän väittää, ettei eläkeiän nostamiseen ole perusteita. Tämähän ei pidä paikkansa, Orpo pamauttaa.

Häntä jurppii erityisesti väite siitä, että Suomessa tehtäisiin töitä pidempään kuin muualla Euroopassa.

- Meillä eläköidytään keskimäärin 59,4-vuotiaana. Ruotsissa vastaava luku on reilusti yli 60:n ja Islannissa eläkeikä on vieläkin korkeampi. Meillä myös opiskellaan pidempään. Eläkeiän nostaminen on aivan välttämätöntä.

Orpo ei allekirjoita näkemystä, jonka mukaan eläkeasiassa perääntyminen olisi hallitukselle arvovaltatappio.

- Lopputuloshan on tässä hallituksen esityksen mukainen. Ainakaan kokoomuksen osalta tässä ei ole mitään arvovaltakysymystä.

Hallitus ja järjestöt ovat asettaneet yhteiseksi tavoitteeksi sen, että keskimääräistä eläköitymisikää saataisiin nostettua vähintään kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä.

Eikö sama tavoite olisi voitu asettaa ilman tällaista poliittista näytelmää?

- Työmarkkina-asioissa on vähän perinteenä eräänlainen kriisiytyvä neuvottelukulttuuri. Ehkä tässä näkyy se sama perinne. Pääministeri otti asiassa voimakkaan roolin, joten ehkä he keskustan sisällä arvioivat tätä omalta osaltaan, Orpo pyörittelee.

Lue myös:

    Uusimmat