Mainos

Kokoomuksen Vapaavuori: "Tässä pyritään Suomen haukutuimmalle paikalle"

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan päätös kokoomuksen puheenjohtajaehdokkuudesta ei ollut helppo. Kisaan lähtevällä pitää olla intohimoa tehtävään. Myös yksityisyys joutuu kovemmalle koetukselle.

– Joku voisi sanoa, että tässähän pyritään Suomen haukutuimmalle paikalle. Kai se vaatii pientä hulluutta myös.

Vapaavuori kertoi päätöksestään jo eilen Twitterissä, mutta hän tapasi toimittajia aamulla töölöläisessä kahvila Regatassa kotikulmillaan. Vapaavuori on ensimäinen kokoomuksen puheenjohtajakisaan ilmoittautunut ehdokas.

Vapaavuoren nuoruuden aikaisen rötöstelyt ja rattijuopumustuomio ovat nousseet jälleen esiin julkisuudessa.

– Itse koen, että en ole ansainnut elinkautista tuomiota pitkälti yli 30 vuotta sitten tapahtuneista töppäilyistä ja hölmöilyistä, mutta se on viime kädessä muitten ihmisten arvioitavana. En minä siihen voi sen enempää vaikuttaa.

Vapaavuori ei usko, että kokoomuksen linja muuttuu merkittävästi hänen tai kenenkään puheenjohtajuuden myötä. 

– Varmasti jotain sävy- ja vivahde-eroja tulee, mutta kokoomuksen arvopohja on erittäin vahva ja Jyrki Katainen on onnistunut muotoilemaan sen tavalla, joka nauttii laajaa suosiota koko kokoomuksen piirissä.

Vapaavuoren mukaan Kataisen seuraajalla pääministerinä riittää vielä loppukaudeksi isoja ratkaisuja tehtäväksi.

– Kehysriihi ja siihen kytkeytyvä rakennepoliittinen paperi odottaa vielä toimeenpanoa ja vasta sitten kun lait on säädetty, ne voidaan katsoa toteutetuksi. Se on välttämätöntä meidän kansantaloutemme reivaamiseksi paremmille laduille. 

Vapaavuori ei usko ennenaikaisiin vaaleihin minihallitusneuvottelujen jälkeen.

– Uskon, että kaikki osapuolet ymmärtävät vastuunsa tässä tilanteessa, jossa Suomi on taloudellisesti erittäin vaikeassa tilanteessa. Nyt tarvitaan toimintakykyistä hallitusta. Vaalit käydään sitten ajallaan. 

Muut kokoomusehdokkaat julki lähipäivinä

Kokoomuksen puheenjohtajakisa pääsee kunnolla vauhtiin vappuun mennessä. Useat keskeiset ehdokkaat ovat luvanneet vastauksensa lähiaikoina.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo tekee ratkaisunsa tällä viikolla. Orpon mukaan pyyntöjä lähteä ehdolle on tullut runsaasti. Jokainen ehdokas joutuu jo etukäteen miettimään myös linjauksiaan. 

– Minusta Suomi on niin vaikeassa tilanteessa taloudellisesti ja haasteet ovat suuria. Meillä jokaisella pitää olla vahva näkemys ja vastauksia siihen, miten Suomea kehitetään. Toisaalta puoluetta pitää jatkuvasti kehittää ja uudistaa. Eduskuntavaalit siintää siellä edessä. 

Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen lupaa kertoa oman ratkaisuna puheenjohtajataistoon tämän kuun aikana.  Virkkusen mukaan kisaan on saatava mukaan myös naisia. 

– Tottakai. Ja kyllä varmasti tulee olemaankin. Itse toivon, että meillä on useita puheenjohtajaehdokkaita niin kuin meillä on aina ollut silloin kuin meillä on puheenjohtajavaali järjestetty.

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on luvannut oman ratkaisunsa ennen vappua.  

 Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.