Mainos

Kokoomuksen Perho: Tuloveroale karsii tulonsiirtoja

Kokoomuksen puoluesihteeri Maija Perho sanoo, että tuloveroa ei voida jatkossa alentaa merkittävästi, ellei myös valtion menoihin puututa. Keski- ja hyvätuloisten olisi hänen mielestään luovuttava osasta nykyisiä tulonsiirtojaan, sillä peruspalveluihin ei voi suuresti puuttua.

Kokoomus on ollut hallituksessa nyt yhtäjaksoisesti 11 vuotta. Puoluesihteeri Maija Perho vakuuttaa STT:n haastattelussa, että vastuu ei paina jaloissa, vaan puolue on edelleenkin valmis hallitusvastuuseen. Pitää vain löytyä sellaiset kumppanit, joiden kanssa päästään sopuun seuraavan vaalikauden tavoitteista.
-Voi pitää selvänä, että nykyisen hallituspohjan jatkaminen on yksi mahdollisuus, mutta eihän se ole ennalta määritelty asia, Perho sanoo. Perho huomauttaa, että pitkän punamulta- ja kansanrintamakauden jälkeen Suomessa on tehty hyvin luovia hallitusratkaisuja. Mikään vaihtoehto ei ole siten etukäteen poissuljettu.

Parempituloisten valinnan paikka

Seuraavan vaalikauden ratkaisuja on Perhon mielestä lähestyttävä tämän hetken realiteettien pohjalta. Ne muodostuvat verotulopohjasta ja lainsäädännön velvoitteista. Verotuksessa ollaan Perhon mielestä nurinkurisessa tilanteessa. Yhtäältä on paineita alentaa tuloveroa ja lisätä tuloja välillisen verotuksen avulla. Toisaalta Emun oloissa ja EU-säännösten takia joudutaan alentamaan välillisiä veroja tai kokonaan luopumaan joistakin verolajeista.
-Siellä ei ole pelivaraa. Keskusteltavaksi jää se, minkä suuruisiin tuloveroalennuksiin on mahdollisuuksia tilanteessa, jossa verotulopohjaan on muodostunut tietynlainen aukko. Silloin keskustellaan kahdesta suuresta menoerästä eli peruspalveluista ja tulonsiirroista, Perho sanoo.

Perho uskoo, että yhteiskunnassa vallitsee aika laaja yhteisymmärrys, konsensus, perus- ja jatkokoulutuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden säilyttämisestä.
-Silloin on kyse valinnasta, joka tarkoittaa, että jos halutaan merkittävästi alempi tulovero, niin keski- ja parempituloisten pitäisi luopua osasta nykyisiä tulonsiirtoja, Perho sanoo. Tulonsiirrot tarkoittavat lapsilisiä, työttömyys- ja sairauspäivärahoja ja vanhempainrahoja.

Palveluiden järjestämis- velvoite ei murene

Peruspalveluiden tuottamista voidaan Perhon mielestä tehostaa. Yhteiskunnan on vastattava siitä, että peruspalvelut järjestetään, mutta järjestämistapa on alueellinen ja paikallinen tarkoituksenmukaisuuskysymys.
-Palvelujen tuottajien kirjo voi vaihdella eri kunnissa. Mutta varmastikaan näiden yhteisesti määriteltyjen palveluiden järjestämisvelvoitetta ei murenneta tai poisteta, Perho sanoo. Esimerkkinä Perho mainitsee sen, miten kustannuksia on voitu kunnissa alentaa hankkimalla terveyspalveluita osin myös yksityiseltä lääkärikeskukselta. Palvelut eivät ole siitä heikentyneet.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.