Mainos

Kokoomuksen Orpo: Sairauslomaehdotuksen ajoitus ei ollut paras mahdollinen

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan varapuheenjohtaja Petteri Orpo pitää Kokoomuksen puoluevaltuuston aloitetta sairausloman palkattomuudesta hyvänä, mutta väärin ajoitettuna.

– Täytyy myöntää, että ajoitus ei ehkä ollut itse asian kannalta paras mahdollinen, koska nyt se tulee suomalaisessa keskustelukulttuurissa helposti tyrmätyksi, Orpo toteaa.

Aloitteen mukaisesti ensimmäinen sairauslomapäivä olisi palkaton. Ehdotus nostatti eri medioissa, ammattiliitoissa ja kansalaisten keskuudessa myrskyn. Orpo myöntää MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussaan, että ajoitus ei ollut paras mahdollinen lähestyvien kuntavaalien takia.

– Asia tuli julkisuuteen nyt, koska asiaa ei ehditty käsitellä puoluekokouksessa ja tämä oli ensimmäinen puoluevaltuuston kokous sen puoluekokouksen jälkeen. Hieman yllättäenkin puoluevaltuusto spontaanisti äänesti tämän aloitteen puolesta. Sinänsä on hyvä asia, että me mietimme keinoja, joilla saamme sairauspoissaoloja vähennettyä, Orpo muotoilee.

Kokoomuksen puoluevaltuuston viime viikolla julkaistun aloitteen mukaan ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton ja kaksi seuraavaa viikkoa sairauslomalla oleva palkansaaja saisi 80 prosenttia palkastaan.

Kokoomus huolissaan kilpailukyvystä

Orpon mukaan sairauslomakeskustelun taustalla on kokoomuksen huoli siitä, että Suomessa sairauspoissaolot ovat OECD-maiden korkeimmalla tasolla.

– Mielestäni työmarkkinajärjestöjen pitäisi pikaisesti ryhtyä miettimään keinoja, koska Suomi on erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja meidän on tehtävä toimenpiteitä, jotta meidän kilpailukykymme paranee.

Orpon mukaan yksi suurimmista syistä siihen, että työpaikat katoavat Suomesta, on se, että kilpailukyky on Suomessa huono.

– Kilpailukyky on keskeinen tekijä ja siihen nämä työmarkkina-asiat ovat merkittävä keino. Mielestäni sekä työntekijä- että työnantajapuolen pitäisi vakavasti lähteä miettimään, millä tavalla suomalaista kilpailukykyä voidaan saada parannettua, koska muuten emme pian tarvitse työmarkkinajärjestöjä., Orpo sanoo.

Puoluevaltuuston aloite ei ole eduskunnan asia, muistuttaa Orpo.

– Tämä on työmarkkinajärjestöjen asia. Kokoomus esittää, että työmarkkinajärjestöt lähtisivät tekemään toimenpiteitä, joilla sairauspoissaolot saataisiin vähenemään. Erityisesti kiinnitettäisiin huomiota niihin poissaoloihin, jotka ovat turhia. Kokoomus ei ole siis tällaista lakiehdotusta viemässä eteenpäin.

(MTV3)

Katso kansanedustaja Petteri Orpon (kok.) haastattelu: (Huomenta Suomi 3.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.