Kokoomukselta välikysymys työllisyydestä

Kokoomus perää välikysymystekstissään, onko hallitus luopunut hallitusohjelmansa tavoitteesta luoda vähintään sata tuhatta uutta työpaikkaa. Myös Perussuomalaiset allekirjoittaa välikysymyksen.

Suurin oppositioryhmä kokoomus jättää hallitukselle syksyn alkajaisiksi välikysymyksen Suomen työllisyydestä ja tulevaisuudesta. Puolueen eduskuntaryhmä päätti välikysymyksen jättämisestä kesäkokouksessaan Hämeenlinnassa.

Välikysymystekstissä kysytään "onko hallitus luopunut hallitusohjelman lupauksesta vähintään 100 000 uuden työpaikan luomiseksi vaalikauden loppuun mennessä vai onko hallitus tehtyjen selvitysten perusteella valmis sellaisiin merkittäviin ratkaisuihin, joilla työllisyystavoite voidaan saavuttaa ja hyvinvointipalvelujen rahoitus turvata". Kokoomuksen mielestä selvityksiä työllisyysasteen nostamiseksi on tehty riittävästi. Hallitus ei kuitenkaan ole kyennyt tekemään sellaisia uusia ratkaisuja, joilla työllisyysasteen merkittävälle nousulle luotaisiin edellytyksiä.

Myös Perussuomalaiset aikovat tulla mukaan kokoomuksen välikysymykseen. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä sanoo pitävänsä työllisyyyttä koskevaa välikysymystä perusteltuna ja aiheellisena. Ryhmä ilmoitti tänään päättäneensä allekirjoittaa välikysymyksen.

Välikysymys on pääministeri Matti Vanhasen hallitukselle viides. Viimeksi hallitus vastasi vihreiden työllisyyttä ja hyvinvointipalvelujen rahoitusta koskeneeseen välikysymykseen huhtikuussa.

"Demarien puheenjohtajakamppailu sotkee veropolitiikkaa"

Kokoomus arvosteli Hämeenlinnan kokouksessaan myös SDP:n puheenjohtakamppailua. Puolueen puheenjohtaja Jyrki Katainen syytti puheenjohtajakisan sotkeneen suomalaista veropolitiikkaa, kun SDP:n todennäköiset puheenjohtajaehdokkaat ovat esittäneet toisistaan poikkeavia verolinjauksia.

Kataisen mielestä johtavien sosialidemokraattien ristiriitaiset veropuheet kertovat siitä, että SDP:n puheenjohtajakilpa haittaa jo etenemistä rakenteellisissa kysymyksissä.

- Niin pitkään kuin tämä kysymys on auki, jotenkin vaikuttaa siltä, että se häiritsee keskeisten uudistusten tekemistä. Suomella ei ole varaa odottaa tämän kilpailun ratkeamista, Katainen totesi.

Kokoomusjohtaja muistutti, että valtiovarainministeri Antti Kalliomäki on luvannut historiallisen suuren veronkevennyksen vastapainoksi maltilliselle tupolle. Ulkoministeri Erkki Tuomioja on taas viime päivinä nostanut esille, että veronalennusten sijasta pitäisi puhua pikemminkin siitä, kuinka paljon veroja pitäisi korottaa, Katainen huomautti. Hän sanoi haluavansa kuulla vielä puoluesihteeri Eero Heinäluoman kannan veropolitiikkaan.

- Koska nyt on jäänyt vähän epäselväksi, mikä on hallituksen, mikä on sosiaalidemokraattien veropoliittinen linja, hän perusteli.

Heinäluoma tuohtui väitteistä

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma torjuu tuohtuneena kokoomuksen väitteet, että SDP:ssä virinnyt puheenjohtajapeli olisi sotkenut suomalaisen veropolitiikan.

- Tuomioja on sanonut, että hän ei ole puhunut mistään eurokorotuksista. Hänn on puhunut julkisten palvelujen tarpeesta ja se on asia, jonka koko sosialidemokraattinen liike jakaa. Kataisen puheesta jäi minulle käteen, että hän on ilmeisesti harkitsemassa sosialidemokraattisen puolueen jäseneksi liittymistä, koska hän osoittaa niin huomattavaa innokkuutta SDP:n asioihin. Niihin parhaiten vaikuttaa kun tulee SDP:n jäseneksi, tervetuloa, Heinäluoma vastasi Kataiselle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat