Mainos

Kokonumero ei aina kerro vaatteen kokoa

Vaatekokojen välillä on suuria eroja: L-kokoiset housut saattavat olla pienemmät kuin toiset housut, jotka ovat S-kokoa. Näin toteaa yhteispohjoismainen tutkimus. Todellisen koon vaihtelu samankokoiseksi merkittyjen vaatteiden välillä on suurempaa naisten kuin miesten vaatteissa.

Mitään systemaattista vaihtelua kokomerkinnän ja todellisen koon, merkin, valmistusmaan tai tutkimuksessa mukana olleiden kolmen Pohjoismaan välillä ei löytynyt. Myymälöissä, jotka eivät kuuluneet mihinkään ketjuun ja joissa myytiin tuntemattomampia ja edullisempia vaatemerkkejä nuorille, vaatteet olivat keskimäärin pienempiä kuin aikuisille tarkoitetut vaatteet tunnettuja merkkejä myyvien vaateketjujen myymälöissä.

Kokomerkintöjen ja vaatteiden välisten suhteiden selvittämiseksi käytettiin kolmea eri menetelmää. Vaatteita mitattiin kaupoissa Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Mittausten avulla haluttiin selvittää kokomerkintöjen ja vaatteiden todellisten kokojen yhteneväisyyttä.

Mittausten lisäksi toteutettiin kuluttajakysely (vastaajia yhteensä 2 834), joka tuottaa tietoa vaatteiden, vartaloiden ja merkintöjen välisistä suhteista kuluttajien näkökulmasta. Lisäksi Norjassa haastateltiin kuluttajia, jotta saatiin syvällisempää tietoa kyselyn täydennykseksi.

Sopivien vaatteiden etsimiseen kuluu aikaa

Naisten on miehiä vaikeampi löytää vaatteita, jotka sopivat heille kooltaan, malliltaan ja tyyliltään. Naisvastaajista yli 60 prosenttia joko joutuu käyttämään aikaa löytääkseen jotain sopivaa tai ei löydä sopivan kokoisia, mieleisiä vaatteita. Miehistä noin puolet kaikissa ikäryhmissä löytää helposti tyyliltään sopivia vaatteita.

Iäkkäämpien ja ylipainoisten on muita vaikeampi löytää vartalolle sopivia ja tyyliltään miellyttäviä vaatteita. Yli 50 prosenttia suomalaisista, yli 40 prosenttia norjalaisista ja noin 35 prosenttia ruotsalaisista vastaajista sanoo joutuvansa käyttämään aikaa löytääkseen sopivia vaatteita.

Uusi kokomerkintäjärjestelmä olisi tervetullut

Vastaajat ovat myös tyytymättömiä siihen, ettei kaikkia kokoja ole riittävästi tarjolla ja että samalla kokomerkinnällä merkityt vaatteet ovat todellisuudessa eri kokoisia.

Useimpien vastaajien mielestä uusi kokomerkintäjärjestelmä olisi tervetullut. Kaikissa kolmessa Pohjoismaassa suurin osa vastaajista kannatti kansainvälistä, yhtenäistä kokomerkintäjärjestelmää. Eurooppalainen valmistelutyö kokomerkintöjen yhtenäistämiseksi on ollut jo pitkään vireillä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.