Mainos

Kokonaistuotanto laskussa

Kokonaistuotannon määrä oli heinäkuussa 1,0 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin, ilmenee Tilastokeskuksen tänään julkistamista luvuista. Bruttokansantuotteen vuositason lasku jatkui jo kolmatta kuukautta peräkkäin.

Kesäkuiseen verrattuna heinäkuun kokonaistuotanto pysyi kuitenkin saman suuruisena, kun se alkuvuonna helmikuusta kesäkuuhun asti on laskenut aina edelliskuukauteen verrattuna. Yliaktuaari Arto Kokkinen ei kuitenkaan näkisi tilanteessa merkkejä käänteestä parempaan.

-On tietysti positiivista, että se ei laskenut enää. Mutta maailmalta ei ole tullut hirveän positiivisia arvioita nopeasta uudesta kasvusta tai toipumisesta.

-Helmi-kesäkuussa tuli aika isoja laskuja.

Jyrkin lasku oli maalis-toukokuussa, jolloin tultiin jopa 0,4:ää prosenttia alaspäin. Kokkinen muistuttaakin, että kasvu on ollut yli 7 vuoden ajan hurjaa eikä sellaista voi jatkuvasti odottaa.

Heinäkuussa kokonaistuotannon määrä oli edelleen 37 prosenttia suurempi kuin syvimpään lama-aikaan maaliskuussa 1993.

-On luontevaa, että joudutaan hakemaan uutta suuntaa, Kokkinen sanoo. Tammi-heinäkuussa bkt:n kasvu jäi vuoden takaisesta 1,6 prosenttiin.

Vain kaksi toimialaa laskussa

Tilastokeskuksen laskeman kokonaistuotannon kuukausikuvaajan mukaan kuudesta päätoimialasta vain kahden eli teollisuuden ja rakentamisen tuotanto oli heinäkuussa laskussa. Sen sijaan maa- ja metsätalouden, liikenteen sekä julkisten ja muiden palvelujen toimialat kasvoivat selvästi.

Teollisuuden sisällä jyrkimmässä laskussa oli edelleen sähköteknisten tuotteiden tuotanto, joka jäi melkein viidenneksen vuoden takaisia huippulukemia pienemmäksi. Koko teollisuuden tuotanto laski viisi prosenttia ja puu- ja paperiteollisuuden tuotanto 12 prosenttia. Rakentaminen supistui neljä prosenttia.

Kauppa kasvoi vajaan prosentin. Maa- ja metsätalouden tuotanto puolestaan kasvoi lihantuotannon ja hakkuiden kasvun ansiosta neljä prosenttia. Maantiekuljetusten kasvu lisäsi liikennetoimialan tuotantoa kahdella prosentilla. Muut palvelut ja julkinen tuotanto olivat vuoden takaiseen verrattuna vajaan kahden prosentin kasvussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.