Mainos

Kokonaista latva-artisokkaa, hollandaisekastiketta ja varsiselleri-fenkolisalaattia

Kokonaista latva-artisokkaa, Hollandaisekastike

  • 4 kokonaista latva-artisokkaa
  • Liemi:
  • 2 l vettä
  • 2 salottisipulia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 oksaa tuoretta timjamia
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 rkl valkopippuria
  • ½ dl suolaa
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl valkoviinietikkaa

Lohko salottisipuli. Laita kattilaan sipuli, valkosipulit, timjaminoksat, laakerinlehdet ja valkopippurit. Lisää suolaa, sokeria, valkoviinietikkaa ja oliiviöljyä. Kuumenna kiehuvaksi.

Katkaise artisokkien jalka noin 5 cm mittaiseksi ja kuori jalasta vihreä kuori pois kantaan saakka, sekä kannan ympärillä olevat tummat, kuivat lehdet.

Keitä artisokkia noin 15 minuuttia kunnes se on kannasta hammastikulla kokeiltuna napakan kypsä.

Ota pois hellalta ja anna jäähtyä hetki liemessä ja tarjoile.

Hollandaise:

  • 0,75 dl valkoviinietikkaa
  • ½ l vettä
  • 1 tl kokonaisia valkopippureita
  • 1 laakerinlehti
  • 3 persiljan oksaa
  • 2 pilkottua salottisipulia
  • (fenkolin varsia)
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 100 g suolatonta voita
  • 2 tippaa tabascoa
  • suolaa
  • ½ sitruunan mehu

Kuumenna kattila, lisää viinietikka, vesi, kokonaiset valkopippurit, persiljan varret, pieneksi pilkottu salottisipuli ja laakerinlehti.

Keitä hiljalleen kunnes jäljellä on n.1 dl.

Vatkaa keltuaiset. Siivilöi liemi keltuaisten päälle. Sekoita koko ajan, kunnes vaahto häviää. Varo, ettei tule munakokkelia.

Lisää sulatettu voi vähitellen. Sekoita koko ajan. Pidä lämpimänä, mutta älä kiehauta. Mausta tabascolla, suolalla ja lisää lopuksi sitruunan mehu.

Tarkista maku. Aseta tarjolle kulhoon.

Hollannin valkoista parsaa

alkuruoaksi 4 parsaa/pääruoaksi 6 parsaa/henkilö

  • 12-16 valkoista parsaa
  • 2 rkl suolaa
  • 3 rkl voita
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 l vettä

Kuori parsat nupusta kantaa kohden varovasti ettei varsi katkea. Leikkaa kuiva osa, noin 2,5 cm kannasta pois, sido puuvillanarulla 4 nipuiksi.

Keitä parsat liemessä noin 5 minuuttia, koosta riippuen.

Varsiselleri- fenkolisalaattia

  • 4 varsisellerin oksaa
  • 1 fenkoli
  • 4 salaatin lehteä
  • oliiviöljyä
  • sitruunan mehua
  • valkopippuria
  • suolaa
  • lehtipersiljaa

Suikaloi varsiselleri pituussuunnassa noin 10 cm pitkiksi ohuiksi suikaleiksi. Laita jääveteen n.10 minuutiksi.

Halkaise fenkoli, poista kanta ja suikaloi. Kiehauta fenkoli suikaleita noin 1 minuutti suolalla maustetussa vedessä.

Valuta ja jäähdytä nopeasti varsisellerien kanssa samassa jäävedessä. Siivilöi vesi pois. Mausta sitruunanmehulla ja lisää lopuksi joukkoon hieman hienonnettua lehtipersiljaa.

Tarjoile salaatinlehtien sisällä.

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.