Mainos

Koko viikko pimeää ja lämmintä – "Ei toivoakaan, että lunta olisi maassa"

Marraskuussa aivan eteläisimmässä Suomessa nautittiin lumesta, mutta nyt reilun viikon kestänyt lumipeite on vain enää muistona sulavissa lumikasoissa. Eikä marraskuun pimeä puoli näytä valkeampia kasvojaan eteläisemmässä Suomessa koko viikkona. Sen sijaan Pohjois-Suomessa talvi etenee.

Lounais-Suomessa lämpömittarit ovat parhaillaan reilusti plussan puolella ja sellaisena näyttää myös jatkuvan, lähes koko viikon. Vain viikon loppupuolella on luvassa viilentyvän, mutta sekin voi jäädä tilapäiseksi. Forecan päivystävällä meteorologilla Kristian Roineella ei siis ole hyviä uutisia eteläsuomalaisille.

– Yhtä lämmintä sää on vielä huomenna tiistaina ja keskiviikkonakin. Samalla Suomen yli liikkuu pieniä vesisateita, joista sataa vähän lunta Lapissa. Ihan poutaista tämä siis ei ole, mutta Etelä- ja Keski-Suomessa sademäärät ovat alkuviikon aikana vähäisiä, sanoo Roine.

Toiveita kylmenemisestä on

Toiveita on kuitenkin siitä, että loppuviikosta kylmenee, ei kuitenkaan merkittävästi, mutta tuntuvasti.

– Torstaina vähän viilenee, kun luoteesta alkaa verran virrata kylmää ilmaa Suomen päälle. Siinä torstain ja perjantain välisenä yönä ihan koko maassa kylmenee ja lämpötila on pakkasen puolella kapeaa rannikkokaistaletta lukuun ottamatta. Yöstä tulee tulee kuitenkin ensimmäinen vähän viileämpi yö, sanoo Roine.

Perjantaina länteen on kuitenkin jo saapumassa seuraava sadealue, joka lisää pilvisyyttä ja pakkaset häviävät. Perjantaina lämpötila kohoaa Länsi-Suomessa jälleen nollan yläpuolelle.

Lunta luvassa pohjoiseen

Viikonloppuna voimakas matalapaine liikkuu Suomen yli ja lunta sataa Pohjois-Suomeen, ja Pohjois-Karjalassakin voi tulla muutamia senttejä lunta.

– Siltä osin pohjoisessa talvi etenee. Viikonloppuna niin Etelä- kuin Keski-Suomi on matalapaineen lämpimän puolella, eli sateet ovat aika vetisiä Etelä- ja Keski-Suomessa lauantaina aamulla. Sunnuntaina Suomeen puhaltaa suoraan Jäämereltä kylmä pohjoistuuli ja sää pakastuu hyvin nopeasti. Sunnuntaina päivällä on koko maassa pakkasta, sanoo Roine.

Sunnuntaiksi saapuva arktinen ilma ei välttämättä kuitenkaan monta päivää Suomen yllä viihdy.

– Seuraavan alkuviikon puolella saapuu matalapaineita, jotka kiertävät lauhaa ilmaa Suomeen, että ei se pitkä kylmä jakso ole, mutta kuitenkin niin, että sunnuntaina ja maanantaina ollaan pakkasella koko maassa, kertoo Roine.

Ennusteen mukaan siis eteläinen Suomen marraskuun pimeys ei saa helpotusta.

– Ei siinä ole toivoakaan, että lunta olisi maassa, sanoo Roine.

Lämpötiloissa ollaan nyt selvästi keskiarvojen yläpuolella, vaikka marraskuun lämpöennätykseen on vielä matkaa. Uusi marraskuun lämpöennätys mitattiin viime vuonna marraskuun 3. päivä Kemiön saarella, jossa lämpötila kipusi 14,3 asteeseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja