Koko kansa rokotetaan sikainfluenssaa vastaan

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt rokottaa koko kansan sikainfluenssaa vastaan. Yli 24-vuotiaiden terveiden aikuisten rokotukset alkanevat vuoden vaihteessa.

Rokotus on maksuton ja sen ottaminen vapaaehtoista.

Rokottamisella pyritään välttämään sikainfluenssan toinen aalto, jonka uskotaan tulevan viimeistään vuoden päästä.

Aiempien influenssaviruksen aiheuttamien pandemioiden perusteella epidemia-aaltoja voi olla kaksi tai kolmekin. Ensimmäiseen epidemia-aaltoon koko kansan rokottaminen ei vielä ehtine vaikuttaa, viranomaiset arvioivat.

Rokottamisesta vastaavat jatkossakin kunnat. Kuitenkin myös työnantajat voivat rokotuttaa työntekijänsä työterveyshuollossa.

Ei odottamattomia haittavaikutuksia

THL ja ministeriö sanovat tutkimuksissa saatujen todisteiden puhuvan rokotteen turvallisuuden puolesta.

Viranomaisten mukaan rokotteella ei ole todettu Suomessa vakavia tai odottamattomia haittavaikutuksia.

Tyypillisiä oireita rokotuksen ottamisen jälkeen ovat lihas- ja nivelkivut, päänsärky ja kuume, joita ilmenee hieman yli kymmenellä prosentilla rokotetuista. Nämä oireet menevät ohi parissa päivässä.

Kuitenkin sikainfluenssarokote näyttäisi aiheuttavan hieman enemmän allergiatyyppisiä reaktioita kuin tavallinen kausi-influenssarokote.

Euroopan lääkevirasto EMEA on seurannut 5 miljoonan rokotuksen sivuvaikutuksia. Tässä seurannassa on varmistettu, että Euroopassa käytettävien sikainfluenssarokotteiden turvallisuus on odotusten mukainen.

Epidemia huipussaan

Epidemian huippu on saavutettu lähes koko maassa, Pohjois-Suomessa se on jo laantumaan päin.

Suomessa on varmistettu kaikkiaan 6 122 influenssa A(H1N1)v -tartuntaa. Kuitenkin tartuntojen todellinen määrä on moninkertainen, sillä tartuntoja ei varmisteta.

Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu yhteensä 16. Yhtä lukuun ottamatta kaikissa on ollut influenssan komplikaatioille altistava perustauti.

Katso Mari Haaviston juttu ja Kuopion terveyspalvelujen johtaja Matti Pietikäisen haastattelu

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat