Mainos

Kokkolan vaalivilppiepäilystä tutkintapyyntö

Kotiäänestyksissä paikalla on aina kaksi vaalivirkailijaa, joista toinen todistaa allekirjoituksellaan, että äänestys on sujunut asianmukaisesti.

Kokkolassa epäilty vaalivilppi johtaa poliisitutkintaan. Kokoomuksen ja perussuomalaisten paikalliset järjestöt ovat tänään jättäneet asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Kokoomuksen Kokkolan Keski-Pohjanmaan piirin ja perussuomalaisten kunnallisjärjestön mukaan on ilmennyt perusteltua syytä epäillä, että Kokkolassa eduskuntavaalien kotiäänestyksessä on mahdollisesti menetelty vastoin voimassa olevaa vaalilakia.

Perusteena epäilyihin ovat keskusvaalilautakunnan sihteerin esittämät, järjestöjen hallussa olevat ristiriitaiset lausunnot.

Epäily iäkkään vanhuksen painostamisesta koti- tai laitosäänestyksen yhteydessä tuli julkisuuteen keskiviikkona. Kaupunginlakimies Mikko Snellman sai perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaalta puhelun, jossa kerrottiin, että äänestäjää olisi yritetty johdatella kotiäänestystilanteessa. Äänestäjän vaalilippu oli soittajan mukaan revitty ensimmäisen äänestyksen jälkeen. Hän oli kuitenkin äänestänyt tämän jälkeen uudelleen alkuperäisellä tavalla.

Keskusvaalilautakunta katsoi, ettei se ollut saanut tapahtuneesta riittäviä tietoja tietoja voidakseen puuttua asiaan. Epäiltyjä kotiäänestyksiä oli kolme. Kotiäänestyksissä on selvityksen mukaan revitty useita äänestyslippuja esimerkiksi epäselvien numeroiden takia.

Keskusvaalilautakunta sai kuitenkin keskiviikkona tiedon, kenen hallussa revitty äänestyslippu oli. Lautakunnan edustajien selvityksen mukaan painostamista tai vaikuttamista ei ole tapahtunut. Äänestäjälle oli ainoastaan pyynnöstä esitelty, keitä Kokkolasta on ehdolla. Äänestyksensä jälkeen äänestäjä oli muuttanut mielensä, pyytänyt virkailijaa repimään lipun ja äänestänyt uudelleen.

Kotiäänestyksissä paikalla on aina kaksi vaalivirkailijaa, joista toinen todistaa allekirjoituksellaan, että äänestys on sujunut asianmukaisesti. Pilalle menneen lipun voi repiä joko äänestäjä itse tai vaalivirkailija.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.