Mainos

Kokkolan edustalle upotettu lentopommejakin

Ruoppaustyöt Kokkolan syväsataman edustalla saivat tänään yllättävän käänteen. Tutkimuksissa ilmeni, että alueelle on upotettu muun muassa kymmenen kappaletta tuhannen kilon lentopommeja sekä savukaasukranaatteja, joissa on sytyttimet paikoillaan. Ammuksia ovat upottaneet alueelle sekä sotilas- että siviilihenkilöt.

Ruoppaustöitä suorittavat pyysivät sellaisten siviilihenkilöiden yhteydenottoa, jotka olivat mukana upotuksissa. Kukaan ei ole kuitenkaan ottanut yhteyttä. Näin siviilien upottamien ammusten upotuspaikat ovat edelleenkin hämärän peitossa.

Tutkimusvastuu puolustusvoimien puolelta on pääesikunnan päätöksellä siirretty Vaasan sotilasläänin komentajalle. Ammusten upottamisesta vastasi aikoinaan merivoimat. Upotuksia on tehty 30 vuoden aikana.

Merenkulkulaitos on tilannut Saksasta magneettimittauskaluston, joka pystyy erottelemaan viistokaikuluotauksella havaitut kohteet kivi- ja metallikohteiksi. Magneettikartoituksen on arvioitu kestävän 2-3 viikkoa. Sen hinnaksi on arvioitu 1-2 miljoonaa markkaa, josta vastaa puolustusvoimat.

Ruoppauksen ylivalvoja Håkan Knip kertoi, että viisi ruoppaajaa on parhaillaan työssä, mutta imuruoppaaja Nautilus seisoo satamassa. Katkos on jo tähän mennessä aiheuttanut noin 700 000 markan ylimääräisen laskun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.