Mainos

Kokkeja palkataan Suomen ravintoloihin Filippiineiltä asti

Ravintoloiden työvoimapula voi pian johtaa siihen, että työntekijöitä on pakko tuoda entistä enemmän ulkomailta.

Kokeista, keittäjistä ja kylmäköistä on jo nyt pulaa eri puolilla Suomea, ja paikoin tarve on huutava, selviää työ- ja elinkeinotoimistojen arvioista.

Esimerkiksi osuuskauppa HOK-Elannon ravintoloihin Helsingin seudulla on viime vuosina rekrytoitu 30 kokkia Filippiineiltä. Työehtojen luvataan olevan samat kuin suomalaisilla, ja kokeista suurin osa on jo saanut vakituisen työpaikan.

Ravintola Kappelin keittiössä Helsingissä työskentelevä Michael Fernandez on viettänyt Suomessa 3,5 vuotta, ja kollegat Mikhail Pasco ja Joel Fraga parisen vuotta. He kommunikoivat keittiössä suomeksi ja englanniksi.

– Aluksi työtoverit olivat hiljaisia ja varovaisia, eivätkä oikein tienneet, miten meihin suhtautua. Nykyään käymme yhdessä ulkona ja jääkiekkomatseissa, he kertovat.

Osan palkastaan miehet lähettävät läheisilleen Filippiineille. He uskovat jatkavansa työuraansa Suomessa myös lähivuosina.

– Jos tekee kovasti töitä ja noudattaa sääntöjä, on mahdollisuus edetä pitkälle, uskoo Fernandez.

"Fyysisesti raskasta työtä"

HOK-Elannosta arvioidaan, että ravintoloiden työvoimapula ei helpota lähivuosina.

– Tämä on kovaa vuorotyötä, eikä suinkaan tv-kokkien tapaan sitä, että laitetaan vähän heiniä ristiin. Työhön kuuluu paljon siivoamista, esivalmisteita ja tiskaamista. Se on fyysisesti raskasta, sanoo henkilöstöresurssipäällikkö Satu Koivusaari.

Muillekin ravintolapalveluja tarjoaville yhtiöille on ehdotettu työvoiman rekrytointia ulkomailta, mutta moni ei ole ainakaan vielä seurannut HOK-Elannon esimerkkiä.

– Kokkien tuominen ulkomailta ei ole ajankohtaista, mutta se on mahdollista tulevaisuudessa, sanoo Sodexon viestintä- ja markkinointipäällikkö Tia Härkönen.

Avoimiin työpaikkoihin on Härkösen mukaan riittänyt hakijoita.

– Tällä hetkellä meillä on 11 kokin paikkaa auki. Kuhunkin ilmoitukseen on saatu hakemuksia sillä tasolla, että emme ole nähneet syytä toimenpiteisiin.

Tilanne on samantyyppinen myös Fazerilla. Yhtiö seuraa, miten työvoiman saatavuus kehittyy.

– Toistaiseksi olemme pystyneet täyttämään avoimet työpaikat paikallisesti, kertoo johtaja Tuija Puuperä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.