Kokenut toimittaja Haitista: Kuolleiden lasten ohi ei voi vain kävellä

Haitin maanjäristysalueelta juuri palannut MTV3::n uutisten toimittaja Rita Strömmer sanoo ymmärtävänsä kauppoja ryösteleviä ihmisiä pääkaupunki Port-au-Princessä.

- En puhuisi ryöstelystä, kun janoiset ja nälkäiset ihmiset hakevat ravintoloista vesisäiliöitä tai kaupoista ruokaa, sanoo tämän viikon maanantaina Haitista pois lähtenyt Strömmer.

Hän kertoo paikallisten rakentaneen lakanoista telttakyliä kaupungin keskustaan esimerkiksi presidentin palatsin liepeille. Haju kaupungissa on etova, kun kaduilla lojuu kuolleita ja saniteettitilojen puutteessa ihmiset tekevät tarpeensa kaduille.

- Köyhyyteen tottuneilla paikallisilla on resistenssiä kestää alkeellisia oloja, mutta jos meikäläinen joutuisi siellä olemaan kauan, olisi vaikeampaa.

- Tietysti kukaan ei kestä sitä, jos juomista ja ruokaa ei ole.

Strömmer yöpyi itse toimittajaryhmässä hotellin pihalla - ilman makuupussia tai telttaa.

- Ensimmäinen yö meni väsymyksen takia ihan hyvin, mutta toisena yönä oli kylmä, eli hytisin pihalla kylmästä. Mutta ei se mitään, rankkaa on niillä, jotka asuvat telttakylissä pitkään, sanoo Strömmer.

Toimittajana monessa rankassa paikassa töissä ollut ulkomaan reportteri Rita Strömmer sanoo, ettei pysty järkyttymättä kävelemään kuolleiden lasten ohi Haitissa.

- Kuvana jäi mieleen lapset. Lapsi, joka oli jäänyt parrun päälle kuolonjäykkänä. Ne ovat traagisia - niistä kestää aikaa toipua, sanoo Strömmer.

Strömmer kertoo joidenkin paikallisten suhtautuvan maanjäristykseen ikään kuin rangaistuksena Haitille.

- Jotkut siellä sanoivat, että "tämä on meille ihan oikein". Heillä on ollut paljon ongelmia: poliittista korruptiota ja ongelmia köyhyyden kanssa. Siellä on väkivalloin yritetty edetä esimerkiksi sosiaaliluokassa ylöspäin, kun on ajateltu, että se on ainoa keino päästä eteenpäin.

- Haitilaiset sanoivat maanjäristyksen olevan merkki siitä, että pitäisi ryhdistäytyä. Että nyt olisi mahdollisuus saada järjestelmä uskottavaksi ja maa kuntoon.

Stömmer haluaisi palata Haitiin vuoden päästä katsomaan mitä maalle on tapahtunut.

- Ihmiset ovat rahoittaneet aikamoisia avustussummia, esimerkiksi Yhdysvalloista on tullut paljon rahaa. Olisi mielenkiintoista nähdä, että mitä rahoilla loppujen lopuksi tehdään.

Lue myös:

    Uusimmat