Mainos

Kokenut lääkäri neuvoo: Näin tunnistat lääkehuijarin

Älä usko, jos potilas kertoo että lääkkeet hukkuivat pesukoneeseen tai koira söi reseptin, sanoo erikoislääkäri.

Päihdetyössä 25 vuotta toiminut erikoislääkäri Soili Lamminen Sovatek-säätiöstä neuvoi lääkäreitä Lääkäripäivillä tunnistamaan lääkkeiden väärinkäyttäjät.

Lääkehuijarin tunnistaa Lammisen mukaan muun muassa siitä, että nuorikin ihminen voi tuntea lääkkeet erityisen tarkasti. Huijarit haluavat juuri tiettyä lääkettä tietyllä annoksella. Annokset nousevat. Reseptit ja lääkkeet katoavat.

– Meillä on kummallisia koirarotuja, jotka ovat erikoistuneet syömään esimerkiksi Xanor-reseptejä, Lamminen kertoo.

Tyypillistä ulkonäköä lääkehuijarilla ei ole.

– Ulkoapäin ei mistään näe, että kyseessä on väärinkäyttäjä. Henkilö voi olla erittäin hyvin pukeutunut ja mielistellä lääkäriä, kehua että olet paras lääkäri ikinä. Paitsi jos jätät lääkkeen myöntämättä, silloin olet todella huono lääkäri.

Huijareiden suosikkilääkkeitä ovat alpratsol, midatsol, opioidit, erityisesti buprenorfiini, kodeiinipitoiset yhdisteet, ADHD-lääkkeet, lihasrelaksantit ja epilepsialääkkeet.

– Me lääkärit olemme liian sinisilmäisiä halutessamme auttaa. Potilaalla on oikeus hoitoon, mutta hänellä ei ole oikeus saada vaatimaansa hoitoa, Lamminen sanoo.

Hän neuvoo lääkäreitä kirjoittamaan epäselvissä tilanteissa mahdollisimman pieniä reseptejä ja ohjaamaan potilaita jatkohoitoon. Lamminen toimii Jyväskylässä päihdepalveluja tarjoavassa Sovatek-säätiössä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.