Kokenut hyppääjä: Hyppyovea ei saatu auki syöksyn takia

Jämin turmakoneen hyppyovea ei todennäköisesti saatu auki koneen syöksyn ja kovan vauhdin takia, arvioi Tampereen Laskuvarjokerhon puheenjohtaja.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kaikki onnettomuudesta selviytyneet hyppäsivät lentäjän ovesta.

Puheenjohtaja Jukka Vuorenmäki otaksuu, että syöksyssä hyppääjien ovea pienempi lentäjän ovi on helpompi avata kuin hyppääjien ovi.

Vuorenmäki on aiemmin hypännyt lukuisia kertoja Jämin turmakoneesta. Hänen tiedossaan ei ole aiempaa tapausta, jossa hyppääjien liukuovea ei olisi saatu auki.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan koneesta poistuminen oli erittäin hankalaa ja hidasta, vaikka matka hyppytilasta lentäjän ovelle oli lyhyt. Vuorenmäki epäilee, että hyppääjät ovat olleet vaaratilanteen synnyttyä koneessa niin sanotusti sikin sokin.

Vuorenmäen mukaan ainoastaan lentäjä käyttää turvavöitä tällaisella lennolla. Hän myös kertoo, että lentäjän ovi on pienempi kuin normaalin henkilöauton ovi.

Jämin turmakoneesta pelastautui kolme. Vuorenmäki sanoo keskustelleensa heidän kanssaan, mutta hän ei halua ottaa kantaa onnettomuuden syyhyn.

Onnettomuustutkintakeskus: Hyppyovesta ei ehkä saada selvyyttä 


Onnettomuustutkintakeskus ei ole saanut selville sitä, miksi hyppääjät eivät päässeet ulos hyppyovesta. Johtava lento-onnettomuustutkija pitää mahdollisena, ettei syytä saada selvitettyä koskaan.

Onnettomuuskoneen hylyn tutkintaa on jatkettu tänään Jämijärvellä. Sekä siivet että peräsimet on löydetty.

Tutkijan mukaan koneesta pelastautuneilla kahdella hyppääjällä aukesi varavarjo.

Koneessa ei ollut mustaa laatikkoa ja sen gps-laitteet ovat palaneet.

Lue myös:

    Uusimmat