Kokemäenjoen simpukat kuolivat nikkelimyrkytykseen

Laboratoriotutkimukset ovat varmistaneet, että Kokemäenjoen simpukkakuolemien syy oli nikkelimyrkytys. Sukeltajat havaitsivat, että eniten simpukoita kuoli joen yläjuoksulla.

- Harjavallan patoaltaassa päästökohdan lähellä 70-80 prosenttia simpukoista on kuollut. Alajuoksulla tuho on pienempi, 10-20 prosenttia simpukoista menehtyi, kertoo Varsinais-Suomen ely-keskuksen erityisasiantuntija Harri Helminen.

Menehtyneiden simpukoiden joukossa oli myös uhanalaisia vuollejokisimpukoita. Vielä ei tiedetä, miten nopeasti simpukkakanta voi toipua tuhosta.

Ympäristöviranomaiset ovat tänään tehneet suunnitelmia joen jatkotutkimuksista.

- Laadimme tutkimusohjelman, johon liittyy pohjaeläintutkimuksia, kalastotutkimuksia, rapunäytteitä, jopa nahkiaisiakin selvitetään, samoin sedimenttiä ja veden laatua laajemmin kuin tähän asti, luettelee Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi.

Mittaustuloksissa suurta vaihtelua

Satakunnan Kansa uutisoi tänään, että eri tahojen tekemissä Kokemäenjoen nikkelipitoisuuden mittaustuloksissa on jopa satakertaisia eroja. Porin kaupungin kertomat mittaustulokset ovat selvästi pienempiä kuin Sachtleben Pigments -yhtiön tulokset.

- Varmasti samaltakin jokiosuudelta, jos mitataan syvänteistä, pinnalta tai keskivedestä, niin varmasti tulee erilaisia tuloksia, myöntää Lankiniemi.

Syvänteissä nikkelipitoisuudet voivat olla suuriakin.

- Eivät ihmiset liiku syvänteissä. He liikkuvat pintavedessä ja uivat siinä. Olemme halunneet varmistaa, että se vesi, missä ihmiset liikkuvat ja mitä käytetään, on turvallista, selittää Lankiniemi.

Asukkaat moittivat tiedotusta

Monet asukkaat ovat moittineet kaupunkia tiedotuksesta.

- Me olemme todella huolissamme, peloissamme. Olemme ristiriitaisen tiedon välimaastossa. Me ei oikein tiedetä, pitäisikö uskaltaa olla kontaktissa tähän veteen ja siellä oleviin eliöihin, moittii asukasaktiivi Elina Fager.

Kaupungin ympäristöjohtaja ei kritiikkiä niele.

- Olemme tiedottaneet aktiivisesti siitä lähtien, kun on saatu tuloksia. Meidän nettisivuilta voi lukea eri päivien mittaustulokset, sen missä päästö on menossa ja mitä pitoisuudet ovat. Olemme myös antaneet selkeät ohjeet siitä, miten käyttäydytään, pitääkö olla huolestunut uimisesta ja niin edelleen. Minun mielestäni tämän selkeämpää tiedottamista ei voi olla, puuskahtaa Matti Lankiniemi.

Lue myös:

    Uusimmat