Mainos

Kokeellinen lääke tehosi amerikkalaisiin Ebola-potilaisiin

Yhdysvalloissa Ebola-virusta vastaan kehitetty lääke vaikuttaisi toimivan apinoiden lisäksi myös ihmisillä.

Uutiskanava CNN kertoi verkkosivuillaan tiistaina, että lääke tehosi kahden Ebolaan sairastuneen amerikkalaisen lähetyssaarnaajan oireisiin.

Kent Brantleyn oireet alkoivat 22. heinäkuuta ja Nancy Writebolin kolme päivää myöhemmin. Molemmat kärsivät kuumeesta, oksentelusta sekä ripulista ja tartunta vahvistettiin verikokeen avulla.

Potilaille kerrottiin, että kokeellista ZMapp-lääkettä ei ollut aiemmin testattu ihmisillä, mutta apinoille tehdyt pienimuotoiset kokeet olivat lupaavia. Valmistajan mukaan neljä apinaa jäi henkiin, kun hoito aloitettiin 24 tunnin sisällä Ebola-tartunnasta. Neljälle muulle hoito aloitettiin 48 tunnin sisällä ja kaksi selviytyi. Yhtä ei hoidettu lainkaan ja se kuoli viiden päivän kuluttua virukselle altistumisesta.

Brantley luuli jo kuolevansa

Lääkkeet toimitettiin torstaiksi Brantleylle ja Writebolille Liberiaan. Ensin mainitun kunto romahti ja hän luuli kuolevansa. Tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta kunto parani, hengittäminen helpottui ja ihottuma hänen rinnaltaan hävisi. Yksi häntä hoitaneista lääkäreistä kuvaili tapahtumia "ihmeellisiksi".

Seuraavana aamuna Brantley kävi jo suihkussa omin voimin ja nousi erikoisvarusteltuun lentokoneeseen, jolla hänet evakuoitiin Yhdysvaltoihin. Hän on ollut sairaalahoidossa Atlantassa lauantaista saakka.

Writebolin odotetaan saapuvan Atlantaan tiistain aikana. 60-vuotiaan Writebolin kunto ei noussut lääkkeen myötä samalla tavalla kuin 33-vuotiaan Brantlyn, mutta sunnuntaina otettu toinen annos nosti kuntoa huomattavasti.

ZMappia ei oteta toistaiseksi käyttöön laajemmin, koska sen vaikutuksista ei ole täyttä varmuutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.