Mainos

Kok tyytyväinen Amsterdamin kokouksen tuloksiin

EU:n puheenjohtajamaan Hollannin pääministeri Wim Kok oli tyytyväinen Amsterdamin huipppukokouksen tuloksiin. Kok ilmoitti lehdistötilaisuudessa aamulla olevansa onnellinen voidessaan esitellä uuden perussopimuksen.

Kok tosin myönsi, että puheenjohtajamaan kaikkia kunnianhimoisia tavoitteita ei täysin saavutettu, mutta hänen mukaansa myös vaikeimmissa kysymyksissä eli komissaarien määrän rajoittamisessa ja ministerineuvoston äänivallan uudelleenjaossa tehtiin selkeät linjaukset jatkosta, vaikka lopullista mallia toisen komissaarin korvaamisesta suurille jäsenmaille ei nyt saatu viimeisteltyä.

Kok korosti, että vain muutaman viikon takaisessa Noordwijkin ylimääräisessä kokouksessa tilanne oli täysin lukossa, mutta muutamassa viikossa päästiin tuntuvasti eteenpäin.
-Näin ollen ei ole mitään syytä olla pettynyt.

Kokin mukaan sopimukseen pääsy oli paras osoitus, että jäsenmailla oli poliittista tahtoa EU:n uudistamiseen.

Laajentuminen voi nyt alkaa

Kokin mukaan myöskään EU:n jäsenyyttä hakeneiden maiden ei ole mitään syytä ajatella, että tehty sopimus rajaisi niiden mahdollisuuksia päästä EU:hun. Hänen mukaansa EU on nyt valmis aloittamaan neuvottelut jäsenyyttä hakeneiden maiden kanssa. Hän kuitenkin tähdensi, että myös jäsenyyttä hakeneiden kymmenen Keski- ja Itä-Euroopan maan on oltava valmiita EU:n jäsenyyteen.

Myös komission puheenjohtaja Jacques Santer vakuutti olevansa tyytyväinen uudistuskierroksen tuloksiin. Hänen mukaansa kukaan ei voi kieltää, etteikö EU:ssa olisi siirrytty nyt uuteen vaiheeseen, kun laajentuminen voi alkaa ja Euroopan rahaliitto Emu voi edetä aikataulun mukaan.

Hän myönsi, että kompromisseja jouduttiin joissain asioissa tekemään, mutta ne kuuluvat elämään. Hänen mukaansa samaan aikaan on korostettava jo tehtyjä ja nyt sovittuja uudistuksia.

Kokouksen erinomaisina saavutuksina Kok ja Santer mainitsivat mm. kriisinhallinnan, määräenemmistön päätösten laajentamisen, työllisyyden ja sisämarkkinoiden toiminnan tehostamisen. Vaikka molemmat vakuuttivat tyytyväisyyttään uuteen sopimukseen, siihen pääsy ei ollut helppoa. Kok muotoili asian näin:
-Lapsi on syntynyt, synnytys oli vaikea ja epämiellyttäväkin, mutta kenenkään henki ei ollut vaarassa.

Mielenosoitus viivästytti Hollannin selvitystä

Pieni joukko mielenosoittajia viivästytti päätösten esittelyä Amsterdamissa. Juuri Kok oli aloittamassa kokouksen lopputulosten esittelyä toimittajille, kymmenkunta toimittajana esiintynyttä henkilöä aloitti mielenosoituksensa.

He paheksuivat päämiesten piittaamattomuutta demokratiasta sekä ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksistä sekä levittivät lehtisiään. Turvamiehet poistivat mielenosoittajat, mutta ainakin yksi rimpuileva ja huutava mielenosoittaja jouduttiin kantamaan ulos.

Järjestäjien mukaan mielenilmaukseen osallistuneita aktivisteja oli seitsemästä maasta, mutta mielenosoittajat huusivat kannanottojaan pääosin hollanniksi. He yrittävät myös keskustella Kokin kanssa. Parissa huoneeseen levitetyssä banderollissa luki englanniksi syrjäytetty demokratia ja syrjäytetty vapaus.

Syrjäytymisen teema oli vahvasti esillä myös muissa vaihtoehtoisen huippukokouksen tilaisuuksissa ja mielenosoituksissa. Eri kansalaisjärjestöjen mukaan EU:n nykyinen politiikkaa on kurjistanut entisestään työttömien ja pienellä palkalla toimeentulevien elämää.

Järjestäjät ovat myös paheksuneet, että kansalaisilla ei ole ollut mahdollisuuksia osallistua EU:n uudistamiskierrokseen. Heidän mielestään EU:sta olisi pitänyt viimeinkin tehdä kansalaisten yhteiskunta, jossa kaikilla on työtä ja kunnollinen sosiaaliturva.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.