Mainos

Koizumin koalitiolle enemmistö Japanin parlamenttiin

Japanin pääministerin Junichiro Koizumin hallituskoalitio säilyttää enemmistönsä Japanin parlamentissa.

Tiedotusvälineiden illalla antamien alustavien vaalitulosten mukaan Koizumin liberaalidemokraattisen puolueen LDP:n johtama kolmen puolueen hallituskoalitio saisi 275 paikkaa uuteen parlamenttiin, kun sillä nyt on 287 paikkaa Sen sijaan LDP:n äänet eivät yksin riitä enemmistöön parlamentissa. Alustavien tulosten mukaan LDP saisi yksinään 237 paikkaa 480-jäseniseen parlamenttiin. LDP:llä on nykyisessä parlamentissa 247 paikkaa eli yksinkertainen enemmistö.

Suurin oppositiopuolue Japanin demokraattinen puolue (DPJ) on saamassa lisäpaikkoja, kasvattaen kannatustaan 137:stä 177 paikkaan. Vaalien voittajiin kuuluu myös hallituksessa oleva Uusi Komeito -puolue, joka kasvattaa kannatustaan 31:stä 34:ään edustajaan. Kolmas hallituskumppani Uuskonservatiivit on sen sijaan menettämässä aiemmasta yhdeksästä paikastaan viisi. Japanin kommunistinen puolue on saamassa yhdeksän paikkaa, kun sillä aiemmin oli 20. Myös Japanin sosiaalidemokraattinen puolue kuuluu häviäjiin, saaden kuusi paikkaa aiempien 18:n sijaan. Muut puolueet ja riippumattomat ovat saamassa 13 paikkaa.

Viralliset tulokset on tarkoitus julkistaa huomenna. Japanin demokraattisen puolueen johtaja Naoto Kan myönsi iltapäivällä Suomen aikaa tappionsa pääministeri Junichiro Koizumin liberaalidemokraateille. Kan huomautti toimittajille, että hallituskoalitio näyttää voittaneen sunnuntain vaalit ja saaneen kansan valtuutuksen uudelle kaudelle.

Koizumin uskotaan jatkavan pääministerinä LDP:n pienoisesta vaalitappiosta huolimatta. Hänellä on myös omassa puolueessaan vastustajia, jotka eivät hyväksy pääministerin uudistuksia.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.