Mainos

Koizumi vieraili kiistellyllä sotamuistomerkillä

Japanin pääministeri Junichiro Koizumi on vieraillut Tokiossa sijaitsevalla sotamuistomerkillä. Vierailut ovat aiemminkin kylmettäneet naapuruussuhteita. Etelä-Korea ja Kiina ovat jo ilmaisseet mielipahansa vierailun johdosta.

Japanin pääministeri Junichiro Koizumi on jälleen vieraillut kiivaasta vastustuksesta huolimatta kiistellyllä sotamuistomerkillä.

Pääministerin vuotuiset vierailut Tokiossa sijaitsevaan Yasukunin shintolaispyhäkköön ovat viilentäneet Japanin välejä sen naapureihin Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Niissä temppeliä pidetään Japanin takavuosien sotilasvallan symbolina. Kiina ja Etelä-Korea ovat jo ehtineet tuomita Koizumin tämänkertaisen vierailun kiistellyllä muistomerkillä.

Pyhäkkö on pystytetty 2,5 miljoonan sodassa surmansa saaneen japanilaisen muistoksi. Joukossa on myös tuhatkunta tuomittua sotarikollista, joista 14 kuului maan silloiseen johtoon.

Koizumi uhmasi visiitillään myös Japanin korkeimman oikeuden hiljattain antamaa päätöstä, jonka mukaan vierailut ovat perustuslain vastaisia. Kriitikoiden mielestä pääministerin ei tulisi hallituksen edustajana osallistua uskonnollisiin menoihin.

Koizumilta on myös vaadittu oikeuden edessä vahingonkorvauksia vierailujen vuoksi. Korvauksia koskeva oikeuskanne meni kuitenkin alkukuusta japanilaisessa tuomioistuimessa nurin.

Koizumi lupasi jo viimekuisia vaaleja edeltävässä kampanjassaan, että hän pitää tulevaisuudessakin kiinni vuotuisesta vierailutraditiostaan. Näin pääministerin uskotaan varmistaneen itselleen vaikutusvaltaisten sotaveteraanien ja näiden perheiden äänet.

Koizumi itse on sanonut, ettei hänen tarkoituksenaan ole kaunistella sotaa vaan kunnioittaa sen uhreja ja rukoilla rauhan puolesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.