Mainos

Koivun siitepölyä mitattu lähes ennätysmäärä – toinen huippu tulossa

Koivun siitepölymäärät ovat viilenneestä säästä huolimatta runsaita maan etelä- ja keskiosassa, ajoittain erittäin runsaita etelässä.

Tänään varmistui, että Helsingin siitepölymäärä oli viime viikolla kaupungin mittaushistorian korkein.

– Siitepölyä oli Helsingissä 28. huhtikuuta 33 000 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa. Tämä on 40 vuotisen seurannan korkein lukema Helsingissä ja toiseksi korkein lukema koko maassa. Vuonna 2012 Imatralla mitattiin lukema 36 000, toteaa yliopistotutkija Annika Saarto Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Siitepölypitoisuudet ovat olleet erityisen korkeita Uudellamaalla. Turussa korkein pitoisuus tänä vuonna on noin 10 000 siitepölyhiukkasta kuutiometrissä ilmaa. Tämäkin luku on suuri, sillä on arvioitu, että lähes kaikki siitepölylle allergiset saavat oireita jo lukeman ollessa sata.

Siitepölymäärä on laskenut etelässäkin viime viikon lukemista, mutta on pysynyt kuitenkin runsaana viilenneestä säästä huolimatta. Sateet laskevat ilman siitepölymääriä vain hetkellisesti.

– Vaikka sää on ollut viileää ja epävakaista, pitoisuudet ovat silti pysyneet runsaina. Itse asiassa pieni sade saattaa antaa koivulle vain voimaa kukintaan. Sateen pitäisi jatkua pidempään ja sään olla viileää, jotta sää vaikuttaisi pitoisuuksiin selvästi, toteaa Annika Saarto.

Annika Saarto arvelee, että viime viikko saattoi olla kaikkein pahinta koivun siitepölyaikaa etelässä, mutta toinen huippu lienee tulossa.

– Todennäköisesti pitoisuudet nousevat vielä uudelleen, kun sää lämpenee, sillä osa koivuista on vielä kukkimatta. Toinen huippu saattaa siis olla tulossa, mutta todennäköisesti ei niin kova, kuin viime viikolla. Maan keskiosassa kukinnan huippu alkaa olla käsillä tällä viikolla, sanoo Annika Saarto.

Keskiviikon kuluessa virtaus kääntyy lounaiseksi.

– Tällä on kahtiajakoinen vaikutus siitepölytilanteeseen. Kaukokulkeutunutta siitepölyä voi tulla Suomeen, mutta samalla meille tulee sadealueita, jotka puhdistavat ilmaa tehokkaammin kuin viime aikojen yksittäiset sadekuurot, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Koivu kukkii nyt Vaasan ja Kuopion korkeudella saakka. Lepän kukinta jatkuu enää maan pohjoisosassa. Paju kukkii maan etelä- ja keskiosassa.

Katso siitepölytilanne, paikkakuntakohtaiset sääennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolta.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.