Mainos

Koivun siitepölyä erittäin runsaasti jo viikkoja – heinän kukinta alkanut

Koivu kukkii jo koko maassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Siitepölymäärät ovat laajalti erittäin runsaita. Myös heinän kukinta on alkanut.

Turun yliopiston Aerobiologian yksikön mukaan koivun siitepölymäärät vaihtelevat maan eteläosassa runsaista erittäin runsaisiin ja ovat maan keskiosassa sekä Oulun korkeudella erittäin runsaita. Etelä-Lapissa määrät ovat runsaita. Vähäisiä määriä koivun siitepölyä kulkeutuu myös Pohjois-Lappiin.

Koivun kukinta on päättynyt osin maan eteläosassa, mutta siitepölyä kulkeutuu yhä näillekin alueille niin, että pitoisuudet ovat ajoittain erittäin runsaita. Maan keskiosassa kukinta on nyt voimakkaimmillaan.

Tänä vuonna korkeita siitepölypitoisuuksia on ollut selvästi tavanomaista pitempään.

– Erittäin runsaita pitoisuuksia on mitattu jo neljättä viikkoa. Välissä oli viileä jakso, mutta ei kuitenkaan paljoa satanut, joten siitepöly ei ole mennyt mihinkään, toteaa erikoistutkija Anna-Mari Pessi Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Helsingissä on mitattu tänä vuonna koivun siitepölyn ennätyspitoisuuksia. Muissa mittauspaikoissa, esimerkiksi Turussa ja Imatralla, ennätyksiä ei ole hätyytelty.

Lämmin jakso tietää korkeita siitepölypitoisuuksia maan keskiosaan, sillä koivut kukkivat siellä nyt kerralla. Sadekuurot laskevat ilman siitepölypitoisuuksia vain hetkellisesti.

Milloin koivuallergikkojen piina alkaa sitten helpottaa?

– Suurin osa kukinnasta on ohi tällä viikolla maan etelä- ja keskiosassa. Lapissa kukinta on vasta alkamassa. Siitepölymäärät ovat kuitenkin menneet siksakkia riippuen ilmavirtauksista, sanoo Anna-Mari Pessi.

Koivun kukinnan odotetaan alkavan Keski-Lapissa loppuviikosta ja Pohjois-Lapissa ensi viikon alussa.

Myös varhaisimmat heinät ovat aloittaneet kukintansa maan eteläosassa. Siitepölymäärät ovat toistaiseksi erittäin vähäisiä. Paju kukkii maan keskiosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella.

Kuusen ja männyn kukinta on alkamassa maan eteläosassa. Runsaana esiintyvä havupuiden siitepöly näkyy keltaisena kerroksena pinnoilla, mutta aiheuttaa allergiaoireita vain harvoille.

Katso siitepölytilanne MTV:n sääsivustolta sekä videolta ennuste.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.