Mainos

Koivuallergisen kammoviikot alkoivat

Lähes ennätysmäiseksi ennustettu koivun kukinta on alkanut Etelä- ja Lounais-Suomessa. Tämä tietää tukalia oltavia koivuallergikoille tulevina viikkoina.

– Helsingin, Turun ja Porin seuduilla kukinta on jo käynnissä ja siitepölymäärät runsaita tai erittäin runsaita, toteaa tutkija Anna-Mari Pessi Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Kaakkois-Suomessa ja maan keskiosissa koivun siitepölymäärät vaihtelevat vähäisistä kohtalaisiin.

Kukinnan huippuvaihe kestää yleensä noin kaksi viikkoa ilmoista riippuen. Lämmin sää nopeuttaa kukintaa, viileä sää pitkittää sitä. Varsinaisen kukinnan jälkeen ilmassa saattaa olla siitepölyä vielä pitkään.

– Tänä vuonna kukintajakso saattaa olla pitkä. Edellisen kerran, kun siitepölyä oli näin paljon vuonna 1993, siitepölymäärät pysyivät runsaina kolmisen viikkoa. Kohtalaisia määriä siitepölyä oli tuolloin ilmassa vielä juhannukseen asti, kertoo Anna-Mari Pessi.

Allergikoille parasta olisi nopea kukinta ja sen jälkeen rankat sateet, jolloin ilmassa oleva siitepölymäärä vähenisi.

Oireita entistä useammalle

Poikkeuksellisen runsas siitepölyvuosi näkyy myös Allergia- ja Astmaliitossa.

– Paljon on tullut puheluita sellaisilta, jotka eivät aiemmin ole saaneet oireita. Siitepölyallergian oireita ovat tukkoinen tai vuotava nenä ja kutiavat tai vetistävät silmät, toteaa allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja Astmaliitosta.

Oireita voi helpottaa lääkkeillä, silmätipoilla ja allergiaan tarkoitetuilla nenäsuihkeilla.

Koivu on yleisin siitepölyallergian aiheuttaja Suomessa. Koivuallergiasta kärsii noin 15 prosenttia väestöstä. Myös niin sanotut ristiallergiat ovat yleisiä. Esimerkiksi koivuallergikko saattaa herkistyä myös raaoille juureksille, kasviksille, hedelmille ja pähkinöille.

Koivun poikkeuksellisen runsas kukinta johtuu viime kesän suotuisista oloista. Lämmin ja aurinkoinen kesä edisti kukka-aiheiden muodostumista. Viimeisen 34 vuoden aikana koivun hedenorkkoja on esiintynyt runsaammin vain yhden ainoan kerran, vuonna 1993.

– Koivut ovat täynnä hedenorkkoja, kukinta on uskomattoman runsas tänä keväänä, toteaa metsätalousinsinööri Sirkku Pöykkö Metsäntutkimuslaitokselta.

Lepän osalta kukinta on päättymässä maan länsiosissa. Kukinta jatkuu muualla maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.