Koivuallergikoilla edessä hankala kevät

Koivu kukkii tänä keväänä lähes ennätysmäisesti suuressa osassa maata. Kukinta on runsainta Etelä- ja Keski-Suomessa.

Metsäntutkimuslaitos (Metla) ennustaa lähes ennätysmäistä koivun kukintaa suureen osaan Suomea. Viimeisen 34 vuoden aikana koivun hedenorkkoja on esiintynyt runsaammin vain yhden ainoan kerran, vuonna 1993.

Suuret siitepölymäärät voivat aiheuttaa oireita sellaisillekin ihmisille, jotka eivät normaalisti siitepölystä kärsi.

Huhtikuussa koivun siitepölymäärät ovat vielä vähäisiä, tavallisesti kyse on kaukokulkeumasta. Toukokuun alussa tilanne on kuitenkin jo toinen, kun koivut aloittavat Suomessa kukintansa.

Jyväskylän ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön lääkärin Pirjo Paajasen mukaan runsas koivun kukinta tarkoittaa allergikoille enemmän oireita.

– Se tarkoittaa enemmän oireita, voi olla myös niin, että sitten ne ihmiset, jotka eivät ole muina keväinä oireilleet tai ovat oireilleet hyvin vähän, voi tänä keväänä oireilla enemmän, Paajanen sanoo.

Etelä- ja Keski-Suomen lisäksi kukinta on runsasta myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Paajasen mukaan apteekkien käsikaupasta saatavat lääkkeet ovat nykyisin monen kohdalla toimivia allergiaa vastaan.

– Osan saa käsikaupasta, mutta sitten jos käyttää pidempään ja on paljon oireita, niin kannattaa käydä lääkärissä, koska sitten reseptillä lääkkeet on edullisempia.

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvojan Johanna Värmälän mukaan lääkityksen ehtii vielä aloittaa.

– Oireita pystyy helpottamaan allergialääkityksellä. Lisäksi on hyvä huomioida, että kannattaa ulkoilla sateen jälkeen, ja joskus hengityssuojaimen käyttö on tarpeen. Mikäli saa herkästi oireita, siitepölykaudella pyykit kannattaa kuivata sisällä.

(MTV3)

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu:

Lue myös:

    Uusimmat