Mainos

Koivu kukkii jo paikoin etelässä – kukinnasta tulossa runsas

Koivun kukinta on jo alkanut paikoin etelässä.

Turun yliopiston Aerobiologian yksikön mukaan varhaisimmat koivut ovat aloittaneet kukintansa maan eteläosassa.

– Kukinta ei ole vielä laajamittaista, mutta on alkanut jo lämpimimmillä paikoilla esimerkiksi Helsingin ja Turun seudulla sekä kaakossa, sanoo yliopistotutkija Annika Saarto Turun yliopiston Aerobiologian yksiköstä.

Koivun kukinta alkaa etelässä keskimäärin huhtikuun viimeisellä viikolla, joten kukinta on tänä vuonna alkamassa suunnilleen tavanomaiseen aikaan tai hieman keskimääräistä aikaisemmin. Yleensä koivun kukinnan huippu on etelässä vapun tienoilla.

Lepän kukinta alkoi jo helmikuun alkupuoliskolla noin kuukautta keskimääräistä aiemmin lämpimien säiden takia. Välissä olleiden viileämpien säiden vuoksi koivun kukinta ei kuitenkaan ole alkamassa paljoakaan tavanomaista aikaisemmin.

Koivun kukinnasta odotetaan keskimääräistä runsaampaa vaisun viime vuoden jälkeen. Vuonna 2012 kukinta oli erittäin runsasta, mutta niin pahaa siitepölytilannetta ei tänä vuonna ennakoida tulevaksi. Tavanomaisesti koivun kukinta kestää noin kuukauden.

Kaukokulkeutunutta koivun siitepölyä on ollut ilmassa jo jonkin aikaa, välillä runsaitakin määriä. Syynä runsaisiin kaukokulkeumiin ovat etelän- ja lounaanpuoleiset ilmavirtaukset sekä runsas kukinta muualla Euroopassa.

Nyt kaukokulkeutunutta koivun siitepölyä esiintyy Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta myöten. Siitepölymäärät ovat kohtalaisia lukuun ottamatta Pohjois-Pohjanmaata, jossa määrät ovat pieniä.

Lepän kukinta loppumassa etelässä

Myös lepän kukinta on ollut paikoin tavanomaista runsaampaa. Etelässä lepän kukinta on jo osittain päättynyt, mutta siitepölyä voi vielä olla ilmassa. Lepän siitepölymäärät vaihtelevat maan keskiosissa ja Oulun korkeudella pienistä kohtalaisiin. Maan eteläosassa ja Etelä-Lapissa määrät ovat pieniä.

Paju kukkii maan etelä- ja keskiosassa. Pajun siitepölylle herkistyneet voivat saada oireita kukkivien pajukasvustojen läheisyydessä.

Siitepölytilanne MTV:n sääsivustolla. Sivustolta löydät myös paikkakuntakohtaiset sääennusteet, sadetutkan ja UV-säteilytiedot.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.