Mainos

Koivisto varoittaa laajenevasta rauhanturvatoiminnasta

Presidentti Mauno Koivisto suosittaa eri maiden hallituksille syvää harkintaa aina kun ne päättävät lähettää joukkojaan rauhoittamaan muiden maiden sisäisiä kriisejä.

Koivisto, Mauno


Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa tänään kuultavana ollut Koivisto huomautti, että ulkopuolisten sekaantuminen voi toisinaan syventää maiden sisäisiä kriisiä. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari kertoo, että Koivisto on huolestunut maailman tapahtumista ja siitä, että YK:n yli kävellään jatkuvasti.

Entinen presidentti murehti ulkoasiainvaliokunnassa sitä, että maailman ainoa todellinen suurvalta, Yhdysvallat, ohittaa tämäntästä maailmanjärjestö YK:n. Jaakonsaari sanookin, että Koiviston mukaan kansainvälinen yhteisö, oli sitten kysymys Yhdistyneistä Kansakunnista tai EU:sta, on ollut voimaton kaikissa kriiseissä. Kriiseillä presidentti tarkoittaa mm. Kosovoa, Bosniaa ja Mosambikin tulvia.

Maailman levottomuus onkin lisännyt tarvetta kansainväliseen kriisienhallintaan ja siihen osallistumisesta on tullut keskeinen osa Suomen turvallisuuspolitiikaa. Kriisienhallinnasta on tullut niin tärkeää, että vajaat viisi vuotta ollut rauhanturvalaki on jo osin vanhentunut. Koivisto olikin valiokunnassa nimenomaan arvioimassa uutta esityksestä. Sehän poistaisi nykyisessä laissa olevan epäselvän lauseen, joka kieltää suomalaisia osallistumasta "rauhaanpakottamiseksi katsottavaan toimintaan". Koivisto ilmaisi tukensa hallituksen esitykselle, mutta piti sen perusteluja pinnallisina. Hän toivoi myös syvää harkintaa aina, kun päätetään ulkopuolisten osallistumisesta kriiseihin.

Suomalaisjoukkojen osanotto varsinaiseen "rauhaanpakottamiseen" eli käytännössä täyteen sotaan rauhan aikaansaamiseksi pysyy edelleen kiellettynä. Koivisto varoitti myös julmasta tosiasiasta; laajeneva kriisienhallinta johtanee myös lisääntyviin kuolonuhreihin. Jaakonsaari uskoo, että Koiviston näkemykset vaikuttavat myös valiokunnan rauhanturvalakiesityksestä aikanaan antamaan mietintöön.

Koiviston tämänpäiväinen eduskuntavisiitti oli historiallinen. Ketään presidenttiä ei ole aiemmin kuultu asiantuntijana missään valiokunnassa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.