Koivisto: Presidentin valtaoikeuksia on karsittu liikaa

Presidentti Mauno Koiviston mukaan presidentin valtaoikeuksia on Suomessa karsittu jo liikaa.

Koivisto kertoo valtiotieteen tohtori Seppo Lindblomin haastattelussa, että hänen omaatuntoaan on alkanut kolkuttaa se, että hän aikoinaan 1980-luvun alussa pani alulle presidentin valtaoikeuksien karsimiseen johtaneen prosessin.

Koiviston haastattelu on mukana Lindblomin keskiviikkona julkaistussa Huojuva tasavalta -kirjassa.

Koivisto muistelee haastattelussa keskusteluaan Tarja Halosen kanssa, missä yhteydessä Halonen kertoi hänelle, ettei presidentillä ole enää sanansijaa hallituksen muodostamisessa.

– Se oli minulle shokeeraava uutinen. Muistan hätkähtäneeni ja miettineeni, missä vaiheessa presidentin valtaa oli ehditty todellakin näin pitkälle riisua, Koivisto kertoo.

– Juuri nyt ollaan tilanteessa, jossa presidentin valtaoikeuksia on karsittu liikaa.

Koivisto ei hyväksy ajatusta, että presidentti olisi - J. K. Paasikiven sanoin - pelkkä "representatiivinen figuuri".

– Periaatteellinen lähtökohtani on kaiken aikaa ollut, että parlamentarisminkin oloissa presidentillä tulisi olla aidosti valtaa, mutta sitä tulisi osata käyttää säästeliäällä tavalla.

Kun parlamentarismi horjui

Koiviston halu presidentin valtaoikeuksien karsimiseen juontaa juurensa 1970-lukuun, jolloin presidentti Kekkonen pariinkin kertaan antoi eduskunnan luottamusta nauttivalle hallitukselle lähtöpassit, kun hallituksen toiminta ei miellyttänyt häntä.

Kekkonen uhkasi eduskunnan hajottamisella myös vuonna 1981 Koiviston toimiessa pääministerinä.

– Muistan pohtineeni, miten pienistä oikuista, sieluntilan vaihteluista ja puhtaasta mielivallasta eduskunnan ja hallituksen kohtalo saattoi siis olla kiinni, Koivisto muistelee.

Koivisto ajoi aktiivisesti hallituksen ja pääministerin aseman vahvistamista presidenttikausillaan vuosina 1982-94.

– Nykyäänhän pyramidi seisoo tukevasti kannallansa eikä kärjellänsä, kun eduskunnan hajottamiseen tarvitaan niin presidentin kuin pääministerinkin tahto.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat