Mainos

Koivisto epäilee EU:n valmiusjoukkoja

Presidentti Mauno Koivisto suhtautuu epäillen EU:n nopean toiminnan joukkoihin. Hänen mielestään on vain hyväksi, että aina ei ehditä toimia.

Presidentti Mauno Koivisto näkee EU:n nopean toiminnan joukoissa monia kysymysmerkkejä.

- Esimerkiksi voimankäytön taso: kukaan ei pysty näkemään, minkälaisia tilanteita tulee. Maailmassa tapahtuu niin paljon semmoista, että on vain hyväksi, ellei aina ehditä toimia, Koivisto sanoo Turun Sanomien 100-vuotisjuhlanumeron haastattelussa.

- Jos annetaan nopeasti vastamyrkkyä, eikä olekaan myrkkyä, silloin vastamyrkystä tulee varsinainen myrkky. Niin kuin Irakissa tänä päivänä, Koivisto jatkaa.

Koiviston mielestä ei ole mitään takeita siitä, että usein hätäinen puuttuminen asiaan johtaisi tilanteen paranemiseen. Hän sanoo, että Jugoslavia on siitä selvä esimerkki.

- Minua kauhistuttaa se liipaisinherkkyys. Joskus valtioiden sisäisiin asioihin puututtiin uskonnon tai sivistyksen nimissä. Nyt tehdään ihmisoikeuksien nimissä ratkaisuja, jotka riistävät monelta elämisen oikeuden, Koivisto sanoo.

Hän toistaa haastattelussa huolensa EU:n kehityksestä. Yksi ongelma presidentin mielestä on, että kansalliset intressit vetävät yhteisön linjan hajalle. Tämä on Koiviston mukaan osaltaan saattanut vaikeuttaa EU:n ja Venäjän välisiä keskusteluja.

- Venäjä voi olla vaikea keskustelukumppani, mutta EU on vielä vaikeampi. Ja vielä mutkikkaampi siitä tulee sitä mukaa kun EU kasvaa.

Turussa syntynyt Koivisto toimi tasavallan presidenttinä vuosina 1982-94.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.