Mainos

Koirien salakuljetus tuo tautivaaran

Koirien salakuljettajille kelpaavat etenkin pienet ja arvokkaat rotukoirien pennut, joita tuodaan maahan usein väärennetyillä papereilla ja rokotustodistuksilla.

Venäjältä ja Virosta salakuljetettujen kalliiden rotukoirien kauppa kukoistaa Suomessa. Laittomia koiranpentuja myydään usein lehtien palstoilla, ja parhaiten ne tunnistaa edullisesta hinnasta.

- Kyllä Suomeen saa tuoda kaikkialta koiria ja eläimiä ylipäänsä, mutta tietyt tuontiehdot pitää täyttää, muistuttaa pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Pentti Tapio Käviältä.

Ongelmaksi on muodostunut koirien ammattimainen salakuljetus. Salakuljettajille mieluisimpia koiria ovat pienet ja arvokkaat rotukoirien pennut. Esimerkiksi chihuahuoja ja mopseja tuodaan maahan usein väärennetyillä papereilla ja rokotustodistuksilla.

Laillisen koiranpennun tunnistaa sen sijaan erityisestä tunnistusmerkinnästä - joko turvatatuoinnista tai mikrosirusta, joka voidaan lukea helposti lukulaitteella. Epäilyksiä koiran alkuperästä herättää myös halpa hinta - jos laillisesti hankittu, terve ja rokotettu koiranpentu maksaa Suomessa tuhat euroa, salakuljetetun itäkoiran voi hankkia huomattavasti edullisemmin.

- Monesti koiralla voi olla aivan normaalinnäköiset paperit. Jos se on tuontikoira, on vaikea pystyä ehdottomasti sanomaan, pitävätkö rokotukset paikkansa vai eivät, kun tiedetään että eräissä maissa rahalla voidaan ostaa mitä vain, huomauttaa Pentti Tapio.

Eläinlääkärit ovat myös huolissaan Suomen itäisistä naapurimaista tuotujen koirien mukana kulkevista tartuntataudeista. Eläinlääkärit muistuttavat, että Virosta ja Venäjältä tuodut koirat voivat kantaa esimerkiksi raivotauti- tai heisimatotartuntaa. Tavallisemmat koirien tuontitaudit, kuten penikkatauti ja parvoripuli, työllistävät eläinlääkäreitä jo nyt epidemioina eri puolilla Suomea.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 16.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.