Mainos

Koiratappeluista vankeustuomiot

Forssan-Loimaan käräjäoikeus on tuominnut kolmelle miehelle lyhyehköt vankeustuomiot eläinsuojelurikoksesta. Kaksi tuomioista oli ehdollisia, yksi ehdoton. Ehdottomaan rangaistukseen vaikutti miehen toinen tuore rikostuomio. Miehet saivat myös viiden vuoden mittaiset koiranpitokiellot.

Jutussa oli syytteessä kolme miestä. Syytteiden mukaan he olivat järjestäneet maaliskuussa koiratappeluita Ypäjällä. Syytteiden mukaan ainakin kuutta koiraa oli kohdeltu julmasti. Tapaus paljastui brittiläisen BBC-televisioyhtiön dokumentista. Yksi ohjelman reporttereista soluttautui koiratappeluiden maailman. Linkki ohjelmaan löytyy alempaa.

Jutussa on vireillä myös toinen haara, jossa on kyse pentujen kasvattamisesta Vihdissä. Sen oikeuskäsittely alkaa ensi viikolla.

Tappelu-oikeudenkäynnissä käräjäoikeus katsoi, että kolme miestä olivat yhdessä maaliskuussa 2007 Ypäjällä "tahallaan rikkoneet eläinsuojelulakia ja sen nojalla annettuja säännöksiä kohtelemalla ainakin kuutta koiraa julmasti tarpeetonta käsimystä, kipua ja tuskaa aiheuttaen".

Tuomitut olivat päästäneet maatilan ulkorakennukseen rakennettuun 370cm x 370cm x 70cm suuruiseen kaukaloon kuusi eri kertaa kaksi koiraa tappelemaan keskenään ja sen jälkeen laiminlyöneet välittömästi irrottaa koirat toisistaan.

Vastaajat olivat vedonneet puolustuksekseen lähinnä luolakoiriin ja niiden metsästystilanteessa saamiin vammoihin. Käräjäoikeus totesi, että metsästystilanteessa vammautumisen mahdollisuus on olemassa. "Nyt käsiteltävänä olevissa koiratappeluissa ihminen tahallaan pyrkii aiheuttamaan tappelukumppaneista ainakin toiselle vammoja sen selvittämiseksi kumpi koirista saa toisesta yliotteen."

"Tarpeetonta kärsimystä viihdyttämisen takia"

Oikeus katsoi - vaikka kolmikolla oli ollut erilainen rooli - miesten toimineen yhdessä.

Käräjäoikeus kiinnitti teon moitittavuutta arvioidessaan huomiota siihen, että "koirille aiheutettiin tahallaan rikoslain 17 §:n tarkoittamalla tavalla tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa tarkoituksena pelkästään viihdyttää tapahtumaa seuranneita ihmisiä."

BBC:n dokumentti näytti kuinka tappelukehän seinät vereentyivät ottelu ottelulta ja viimeisen ottelun jälkeen ne olivat lähes kokonaan veren peitossa. Seinien vereentymisestä käräjäoikeuden mukaan on tehtävä se johtopäätös, että ilmeisesti kaikkien otteluiden aikana koiriin on tappelukumppanin puremien aiheuttamina tullut verta vuotavia haavoja.

Kaksi miehistä sai kuuden kuukauden ehdollisen tuomion ja kolmas kaksi kuukautta ehdotonta. Tähän vaikutti miehen joulukuussa Helsingin käräjäoikeudesta saama kymmenen kuukauden pahoinpitelytuomio.

Oikeus määräsi kolmikolle viiden vuoden mittaisen koirienpitokiellon.

Oikeuden päätös syntyi äänestyksen jälkeen lautamiesten äänillä 3-1. Oikeuden puheenjohtaja olisi langettanut kahdelle miehelle kolmen kuukauden ehdolliset tuomiot ja kolmannelle 30 pv vankeutta.

(MTV3)

Lue ja katso myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.