Koiranomistajat välinpitämättömiä - Poliisi voimaton

Omistajiltaan karkailevat koirat ovat viime aikoina aiheuttaneet paljon ongelmia. Viimeisin tapaus on Oulun lähellä sijaitsevasta Haukiputaan kunnasta, jossa vapaana kuljeskelevat koirat ovat terrorisoineet naapurustoa.

Heikosti rakennetusta aitauksesta karanneet koirat ovat raadelleet naapuruston lemmikkieläimiä. Uhreiksi on joutunut muun muassa kanoja, kukkoja ja kissoja. Jo viime vuonna samaiset koirat raatelivat lähiseudun lampaita.

– Sunnuntain jälkeen koirista ei ole tullut uusia ilmoituksia, onkohan omistaja nyt ottanut onkeensa. Kyllä hän on asiaan aika välinpitämättömästi suhtautunut, rikosylikonstaapeli Markku Apell Haukiputaan poliisista sanoo.

Poliisi asiassa voimaton

Haukiputaan ongelmakoirista on tehty vajaa kymmenen rikosilmoitusta, mutta poliisi on ollut asiassa melko aseeton. Eläintenpitokieltoa omistajalle ei voida antaa, koska se vaatii oikeuden päätöksen ja painavamman syyn kuin koirien karkaamiset. Apellin mukaan poliisilaki antaa mahdollisuuden lopettaa koira vain sellaisissa tapauksessa, että se puree ihmisiä.

Rikoslaista taas löytyy pykälä vaarallisen eläimen vartioimatta jättämisestä. Sen nojalla päätöksen koiran lopettamisesta voi tehdä kuitenkin vain oikeus, ei yksittäinen poliisi.

– Ja tässäkin tapauksessa koirat ovat normaaleja ja hyvässä kunnossa. Ei koiria pidä rangaista siitä, että niiden isäntä hölmöilee, Apell toteaa.

Koirien ongelmaisäntä on nyt luvannut antaa osan koirista pois. Isokokoiset eläimet ovat rodultaan muun muassa huskya, laikaa ja bullmastiffia. Yhteensä koiria on tällä hetkellä kahdeksan.

Koira lopetetaan yleensä omistajan tahdosta

Kunnaneläinlääkäri ja Suomen Eläinlääkäriliiton eläinsuojeluvaliokunnan puheenjohtaja Päivi Lahti toteaa, että Haukiputaan tyyppiset tapaukset ovat erittäin kinkkisiä. Niiden ratkaisemiseen ole yksiselitteistä vastausta. Hyväkuntoisia koiria ei voida ottaa pois omistajaltaan myöskään eläinsuojelulain nojalla.

– Toisaalta ympäristön eläimet ovat eläinsuojelulain piirissä, ja niitä pitäisi pystyä suojaamaan. On kuitenkin ongelmallista, kenen vastuulla niiden suojaaminen on. Koiria ei saisi päästää karkuun, ne pitäisi pystyä pitämään hallinnassa.

Silloin kun koira puree omaa tai vierasta lasta, koira lopetetaan Lahden mukaan yleensä omistajan omasta tahdosta. Eläinlääkärillä tällaista päätösvaltaa ei ole kuin silloin, kun koira on niin sairas, että se puree sairautensa takia.

Lue myös:

    Uusimmat