Mainos

Koirahiihtäjät pelastivat Suomen hiihtomaineen

Suomalainen maastohiihto rypee pohjamudissa, mutta suomalaiset koirahiihtäjät nauttivat parhaillaan runsaasta mitalisateesta valjakkohiihdon MM-kisoissa Alaskassa, Yhdysvalloissa.

Rovaniemeläinen Vesa-Pekka Jurvelin vei viikonloppuna ylivoimaisesti nimiinsä kaksipäiväisen 2-koiran luokan saksanseisojiensa Remun ja Redin kanssa. Maanantaina Jurvelin sivakoi kultaa 15 kilometrin lähdössä. Rapsakassa – 20 asteen pakkasessa hiihdetyssä kisassa Jurvelinin vyössä juoksi Remu.

– Koirat olivat hyvässä vireessä ja huolto toimi, kertoi Jurvelin heti maailmanmestaruuden varmistuttua.

Jurvelinin menestystä täydensi torniolainen Marika Tiiperi, joka pokkasi viikonlopun koitoksesta naisten sarjan maailmanmestaruuden ja ylsi maanantaisessa yhden koiran luokassa pronssille. Tiiperin kisakumppanit ovat niinikään rodultaan saksanseisojia ja tuntevat nimet Lore ja Mio. Erinomaiseen suoritukseen sinnitteli myös neljänneksi miesten sarjassa sijoittunut Samuli Nissinen ja koiransa Yuse.

– Rankka reissuhan tämä on ollut, mutta nyt kai voisi jo sanoa, että kannatti tulla, myhäilee aiemmin motocrossissa SM-tasolla kilpaillut Jurvelin ennen huomista viestiä.

Suosta se koirahiihtäjäkin ponnistaa

Koirahiihdon suosio on maailmalla vankassa kasvussa. Laji vaatii erinomaista kuntoa niin hiihtäjältä kuin koiraltakin. Huipulla harjoitukset ovat tarkkaan suunniteltuja eikä menestystä saavuteta helpolla.

– Koiralle kertyy harjoituksia noin 10 tuntia viikossa, itse tulee liikuttua siinä samalla, juttelee Jurvelin, jonka harjoittelu muodostuu erilaisista kestävyys-, voima- ja nopeusharjoituksista.

– Kesällä uidaan ja juostaan, talvella vedetään lenkkejä potkurilla ja suksilla. Raaimmat treenit vedetään suolla, kuten Myllylän Mika aikoinaan, Jurvelin kertoo, mutta muistuttaa samalla, ettei lajia ole pakko harrastaa verenmaku suussa. Kotikoirakin nauttii yhdessä tekemisen ja liikunnan riemusta.

Valjakkohiihdon kansainvälisen kattojärjestön IFSS:n järjestämiin MM-kilpailuihin ottaa tänä vuonna osaa noin 100 ohjaajaa koirineen. Jurvelin ja Tiiperi edustavat kisoissa pohjoissuomalaista Arctic Sleddog Teamiä.

(MTV3 – Tina Finn)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.