Kohutun turkkilaiskirjailijan oikeudenkäynti keskeytetty

Kirjailija Orhan Pamuk oikeudenkäynti on keskeytynyt. Pamuk on syytettynä turkkilaisen identiteetin loukkaamisesta. Oikeudenkäynti on aiheuttanut huolta sananvapauden asemasta Turkissa.

Turkkilaisen kirjailijan Orhan Pamukin oikeudenkäynti on keskeytetty. Oikeuslähteiden mukaan asiaan palataan 7. helmikuuta. Siirron tarkoituksena on antaa oikeusministeriölle aikaa perehtyä juttua koskeviin asiakirjoihin.

Turkin oikeusministeri Cemil Cicek vihjasi jo aikaisemmin tänään Aksam-lehdessä julkaistussa haastattelussa, että oikeudenkäyntiä voidaan siirtää.

Pamukia syytetään turkkilaisuuden halventamisesta. Häntä uhkaa jopa kolmen vuoden vankeustuomio.

EU:n laajentumisesta vastaava komissaari Olli Rehn muistutti eilen, että Pamukin oikeudenkäynnissä testataan, onko Turkki todella sitoutunut sanavapauksien kunnioittamiseen. Turkki aloitti jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa lokakuussa.

Pamuk sanoi sveitsiläislehden haastattelussa helmikuussa, että miljoona armenialaista surmattiin Turkissa ottomaanivallan aikana ja 30 000 kurdia viime vuosikymmeninä.

Turkinarmenialaisen Agos-lehden päätoimittaja Hrant Dink sai lokakuussa puolen vuoden ehdollisen tuomion vastaavasta rikoksesta.

Maailma seuraa Turkin uudistusten toteutumista

Orhan Pamukin tapaus olisi tuskin herättänyt näin suurta kansainvälistä huomiota, jos siinä olisi kyse vain yhden kirjailijan joutumisesta oikeuteen sanomisiensa vuoksi. Se on osa laajempaa prosessia, jossa haetaan suuntaa koko turkkilaisen yhteiskunnan kehitykselle.

Tapauksessa testataan ihmisoikeuksien ja sananvapauden toteutumista Turkissa. Pamukia syytetään turkkilaisuuden halventamisesta tämän nostettua esille tabuiksi muodostuneet ja virallisesti kielletyt joukkomurhat. Samankaltaisia syytteitä on nostettu maassa noin 60 kirjailijaa ja kustantajaa vastaan.

Hallituksen mukaan syytteiden taustalla on tuomioistuinten liian konservatiivinen tulkinta laista, joka kieltää valtion tai sen instituutioiden loukkaamisen. Useat ministerit ovat kuitenkin ilmaisseet, että he eivät usko Pamukin joutuvan vankilaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan laki itsessään on liian rajoittava. Ne toivovat, että Pamuk todetaan syyttömäksi ja koko laki kumotaan.

Tapauksessa kulminoituu turkkilaisen yhteiskunnan sisäinen kamppailu. Vastakkain ovat uudistusmieliset ja avoimuutta kannattavat voimat sekä toisaalta konservatiivisemman ja vanhoillisemman arvomaailman tukijat.

Jako noudattelee pitkälti myös suhtautumista EU-jäsenyyteen. Jäsenyyden kannatus on Turkissa vahva, mutta Pamukin tapaus nostaa jälleen esille myös vastustajien kannan.

EU:ssa Pamukin kohtelua seurataan erityisen tarkasti. Turkin jo muutoinkin kiviseksi ennakoitu tie unionin jäsenyyteen voi vaikeutua entisestään Pamukin tapauksen vuoksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat