Mainos

Kohutun lannoitetehtaan ja MTV3:n ottamat vesinäytteet pahassa ristiriidassa

Kingiseppin Fosforitin tehtaan tämänpäiväisten ja MTV3:n kirjeenvaihtajan maanantaina ottamien vesinäytteiden fosforipitoisuuksissa on järisyttävä ero.

– Olemme saaneet tänään tietoja, että tehdasalueelta Luga-jokeen virtaavasta joesta on mitattu 8 mg:n litrassa fosforipitoisuus. MTV3:n kirjeenvaihtajan meille toissapäivänä ottamasta näytteestä Suomen ympäristökeskuksen tutkimuslaboratorio mittasi 20 kertaa korkeamman pitoisuuden tänään, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila kertoo.

Kingiseppissä Venäjällä viikonvaihteessa vierailleen MTV3:n kirjeenvaihtajan Ympäristökeskukselle toimittaman vesinäytteen fosforipitoisuudeksi mitattiin peräti 157 milligrammaa litrassa vettä.

Huimasti toisistaan eroavat mittaustulokset mietityttävät Knuuttilaa.

– Jos näytteet on otettu samasta paikasta, niin tämä pitoisuusero ei ole selitettävissä.

Knuuttilan mukaan joko analyysimenetelmät eivät ole olleet samat tai sitten virhelähde on joku muu.

– Jotta päästäisiin aitoon keskusteluyhteyteen tehtaan kanssa niin olisi paras, että tutkijat ja tehdas ottaisivat yhtä aikaa näytteet ja ne analysoitaisiin samoissa laboratorioissa, Knuuttila toivoo.

Tutkijoita ei päästetty tehtaalle

Tutkijat eivät päässeet yllättäen mukaan toimittajille tänään kohutehtaalle järjestetylle vierailulle.

– Myös tutkijoille oli lähetetty kutsu alkuviikosta ja olin varautunut lähtemään tehdasalueelle tänään, mutta eilisaamuna tuli ilmoitus, että vain media pääsee mukaan, Knuuttila harmittelee.

Ympäristökeskus arvioi marraskuussa otettujen näytteiden perusteella, että oja, josta näytteitä on tälläkin viikolla otettu, on pääfosforilähde Fosforitin tehdasalueelta Luga-jokeen ja edelleen Suomenlahteen. Pitoisuudet olivat yli 10 000-kertaisia Suomen luonnonvesiin verrattuna.

Keskiviikkona analysoitujen MTV3:n Ympäristökeskukseen toimittamien näytteiden pitoisuudet olivat vieläkin korkeampia.

– Nämä tulokset vahvistavat aivan täysin meidän aiemmin esittämät kuormitusarviot tämän tehtaan osalta, Knuuttila summaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja