Kohuttu kantasolututkimus huijausta?

Kantasolututkimuksen virstanpylväänä pidetty eteläkorealainen tutkimus on paljastunut ainakin osittain tekaistuksi, kertoo asiaa selvittänyt tutkintaryhmä.

Eteläkorealainen geneetikko professori Hwang Woo-Suk väärensi tänään julkaistun selvityksen mukaan aineistoa kantasolututkimukseensa. Kansallissankarina Etelä-Koreassa pidetty Hwang ilmoitti heti luopuvansa professorinvirastaan.

Soulin kansallisen yliopiston yhdeksänjäseninen tutkintalautakunta sanoi, että tänä vuonna tiedelehti Sciencessa julkaistu Hwangin artikkeli sisältää väärää tietoa. Hwang työskenteli samassa yliopistossa.

- Artikkelin virheet eivät johdu erehdyksistä vaan tahallisista väärennöksistä, lautakunta sanoo lausunnossaan, jonka se on antanut viikon kestäneiden tutkimusten jälkeen.

Lausunnon mukaan Hwang on tutkimustuloksia väärentämällä ja vääriä valokuvia käyttämällä esittänyt, että hänen ryhmänsä olisi viljellyt 11 kantasolulinjaa. Väitteet leimasi huijaukseksi jo viikko sitten Hwangin ryhmässä työskennellyt geneetikko.

- Tämä on vakava väärinkäytös, joka on vahingoittanut tiedettä, lausunnossa sanottiin.

Lautakunnan tiedottajan Roh Jung-Hyen mukaan Hwang on myöntänyt manipuloineensa tutkimustuloksiaan.

- Pyydän vilpittömästi anteeksi, Hwang sanoi.

Hän ei kuitenkaan myöntänyt tutkimuksiaan täysin valheellisiksi ja sanoi Etelä-Korean johtavan maailman kantasolututkimusta.

Syyni jatkuu

Hwangin maine on ollut vaakalaudalla jo pidempään. Hänen tutkimuksiaan on syytetty epäeettisiksi, ja aiemmin paljastui, että hän sai käyttöönsä munasoluja tutkimusryhmänsä jäseniltä ja maksua vastaan.

Etelä-Korean hallitus on rahoittanut Hwangin työtä arviolta 40 miljoonalla dollarilla (34 miljoonalla eurolla). Eteläkorealaiset tutkijat pelkäävät Hwangin tapauksen vahingoittavan koko maan tieteen mainetta.

Lautakunta tutkii nyt myös Hwangin viime vuonna julkaistun tutkimuksen. Elokuussa 2004 Hwang ilmoitti kloonanneensa Snuppy-nimisen afgaaninvinttikoiran.

Science-lehti aikoo puolestaan arvioida uudelleen samana vuonna julkaisemansa tutkimuksen, jonka mukaan Hwang olisi onnistunut viljelemään yhden kantasolulinjan kloonatusta ihmisalkiosta.

Kantasoluilla toivotaan joskus parannettavan vaikeasti hoidettavia sairauksia, kuten syöpää, Altzheimerin tautia ja diabetesta.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat