Mainos

Kohuttu globalisaatioraportti luovutettiin

Työryhmän vetäjä ylijohtaja Anne Brunila painotti, että suurista linjauksista vallitsi täysi yksimielisyys ja kiistellyimpienkin esitysten takana oli ryhmän selvä enemmistö.

Ylijohtaja Anne Brunilan globalisaatiotyöryhmä esittää nykyistä laajempaa mahdollisuutta poiketa alan työehtosopimuksista irtisanomisen tai lomautuksen vaihtoehtona esimerkiksi työaikajoustoin. Työryhmä esittää raportissaan myös sopimista paikallisella tasolla muuttuvista eli tuottavuuteen tai tulokseen perustuvista palkaneristä. Paikallisen sopimisen mahdollisuus on työryhmän mielestä ulotettava kaikkiin yrityksiin.

Ehdotukset eivät työryhmän mukaan kuitenkaan merkitsisi yleissitovuudesta luopumista. Kansallisissa keskitetyissä tai liittokohtaisissa sopimuksissa sovittaisiin koko sopimusalaa koskevista yleiskorotuksista, työehtosopimuksen ehdoista ja soveltamisesta. Kollektiivisesti sovittavia vähimmäispalkkoja tarvittaisiin edelleen palkansaajan asemaa vakauttavana turvaverkkona, työryhmä katsoo.

Ennakkoon kohua herättänyt raportti luovutettiin pääministeri Matti Vanhaselle tänään.

Luovutustilaisuudessa Brunila kiisti julkisuudessa olleet tiedot, joiden mukaan raportti olisi jäänyt työmarkkinakysymyksiä koskien pahoin kiistanalaiseksi ja ohjausryhmän muut jäsenet olisivat kieltäytyneet allekirjoittamasta sitä.

Raportissa ovat alla Brunilan itsensä ja ryhmän varapuheenjohtajan Vesa Vihriälän nimet. Brunila korosti, että tällaiset raportit allekirjoittaa normaalistikin vain puheenjohtaja. Hän painotti edelleen, että kaikista suurista linjauksista vallitsi täysi yksimielisyys ja kaikkien kiistellyimpienkin esitysten takana on ryhmän selvä enemmistö.

Pääministeri Matti Vanhanen lupaili osaa raportin ehdotuksista toteutettavaksi jo valtion ensi vuoden talousarviossa ja lisäbudjeteissa. Lähinnä kyse olisi tutkimus- ja tuotekehitysrahojen kohdentamisesta osin uudelleen käynnistys- ja alkuvaiheen pääomasijoitustoimintaan.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.11.2004)

Vanhanen ei vielä ottanut selkeää kantaa raportin esityksiin, mutta suhtautumisessa itse globalisaatioon pääministeri haastoi selkeästi presidentti Tarja Halosen. Vanhasen vetoa voidaan pitää keskustan presidenttipelin avauksena.
(Kymmenen uutiset 09.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.